V torek, 21.8.2018, smo na OŠ Majšperk izpeljali še sklepno dejanje projekta Haloški radovedneži 007. Šole smo predstavile svoje izdelke, ki so nastali v sklopu projekta. Tako so “svojo podobo na ogled postavili” haloški klopotci, magnetki krajev, zemljevid znamenitosti sodelujočih občin, razglednica… Haloški radovedneži pa so nas popeljali skozi izpeljane delavnice, opisali kako s(mo)o se lotili dela skozi podjetniški krožek, kako s(m)o se imeli na ekskurziji in za konec so nas nagradili še s prisrčnim kulturnim programom za katerega je vsak sodelujoča šola prispevala delček.

Predstavitev:_Ekskurzija_HR007

Kako je potekal projekt na naši šoli pa si lahko ogledate v nadaljevanju prispevka:

Aktivnosti operacije so namenjene zainteresiranim učencem, ki se vključujejo v različne delavnice in izobraževanja s področja podjetništva, v povezavi s turizmom in kulturno dediščino. Namen projekta je učence spodbujati k izvirnosti in kreativnosti pri oblikovanju izdelkov. Učenci izdelujejo prototip spominka iz Haloz in model za promocijo Haloz. Glavno vodilo projekta je, da se mladi spoznajo z dediščino Haloz in podjetništvom, skozi projekt izrazijo svojo kreativnost in znanje in se naučijo prepoznavati podjetniške priložnosti v svoji okolici. Namen projekta pa je tudi druženje učencev in učiteljev haloških šol med seboj, spoznavanje, izmenjava znanj, izkušenj in nova prijateljstva.

Nosilec projekta: OŠ Majšperk
Partnerji: OŠ Cirkulane-Zavrč, Občina Podlehnik, Občina Žetale, Občina Videm, OŠ Žetale, Občina Majšperk, Občina Cirkulane, OŠ Podlehnik, OŠ Videm, Občina Zavrč

Na OŠ Cirkulane-Zavrč delujeta dva podjetniška krožka. Podjetniški krožek na lokaciji Zavrč vodi Petra Purgaj in s svojo skupino odkriva in promovira lepote občine Zavrč. Na lokaciji šole v Cirkulanah in za občino Cirkulane to nalogo opravlja Janez Zupanič.

Poleg rednih srečanj mentorjev smo se z učenci udeležili podjetniške delavnice na temo zagona podjetja, 11. aprila 2018, in delavnice na temo turizem, 16. maja 2018, v šoli v Majšperku.

Pred tem in sočasno pa poteka izdelava klopotca,nekakšnega skupnega imenovalca Haloz. Klopotec v halozah se nekoliko razlikuje od klopotcev drugih vinorodnih okolišev. Izdelujemo pomanjšano – ne zamerite izrazu – “namizno” različico klopotca. Pri tem smo spoznali, da je za izdelavo haloškega klopotca potrebno najprej usvojiti in nato vložiti veliko tehničnega in tehnološkega znanja in spretnosti. Vse to pa je za nas izziv in zagotovo nam bo uspelo.

Ves čas projekta izvajamo dokumentiranje, fotografiranje, iskanje podatkov o kulturno zgodovinskih in drugih etnološko pomembnih značilnosti krajev. Fotografije bomo uporabili za izdelavo turističnega spominka – magnetka. Slikovni material pa bomo uporabili tudi pri izdelavi skupne poštne razglednice krajev.

Če ste radovedni kaj so haloški radovedneži pripravili si oglejte na spodnjih povezaveh:

GRAD BORL

CERKEV SVETE KATARINE IN VLADIMIR BRAČIČ

CERKEV SVETE ELIZABETE

CERKEV SVETE BARBARE

CERKEV SVETE ANE

Sobota, 9. junij, leta gospodovega dva tisoč in osemnajst… malo pod vtisom besed zgodovinskih likov grofa in grofice Sauer iz Borla sem to napisal. Zbrane sta pozdravila in nagovorila zgodovinska lika – grof Jurij Friderik in grofica Marija Barbara Sauer z gradu Borl v govorici preteklega časa in z izbranimi besedami, ki nam dajo misliti danes.

Program naše ekskurzija se je začel na gradu Borl. Še sreča, da člani in simpatizerji Društva za oživitev gradu Borl skrbijo za ta, žal premalo izkoriščen, pomnik preteklosti. Po omenjenem nagovoru smo si – koliko je pač to možno, ogledali grad Borl. Žal smo si lahko ga ogledali le od zunaj oziroma le od daleč.

Našo pot smo nadaljevali v Gorišnico kjer smo si ogledali več kot tristo let staro ohranjeno panonsko domačijo. Gre za Dominkovo domačijo za katero skrbi Društvo upokojencev Gorišnica. Vodička, nas je popeljala skozi zgodovino domačije, opisala življenje v preteklosti, v takšni s slamo kriti cimprani hiši. Poleg stanovanjskega dela pa smo si ogledali tudi gospodarski del domačije, ohranjena orodja in preproste stroje na ročni pogon, ki so služili za pridelavo hrane za ljudi in za vzrejo živine.

Sledila je še vožnja do restavracije kjer smo imeli kosilo in tako se je naša ekskurzija, ki bo vsem ostala v lepem spominu, iztekla.

Že v šoli smo imeli intenzivne priprave na delavnico skozi katero smo pripravili turistični zemljevid in na njem označili kulturno zgodovinske spomenike kraja.

Dobro pripravljeni smo na delavnici, ki je potekala na OŠ Podlehnik svoje delo hitro in uspešno končali.

Prav tako smo na delavnici v Podlehniku iz pripravljenega slikovnega materiala, katerega smo pridno zbirali, naredilii osnutek skupne razglednice. Kar težko se je odločiti kaj umestiti nanjo. Tehatali smo ali naj dodamo krajevno središče ali panoramsko sliko.

Ob tem so se porajale ideje kako narediti razglednico za svoj domači kraj oziroma občino iz katere prihajamo.

 

Operacijo sofinancirata Evropska Unija in Republika Slovenija.                       Program CLLD LAS Haloze

Več informacij o evropskih strukturnih in investicijskih skladih najdete na povezavi: www.eu-skladi.si

 

(Skupno 1.500 obiskov, današnjih obiskov 1)