April je bil za vse prav poseben mesec, saj so praznovale knjige in z njimi tudi knjižnice. Na šoli smo ob svetovnem dnevu knjige, 23. aprila, in zaključku bralne značke obeležili še projekt Menjaj branje in sanje ter Noč branja. Tako se je pričel naš knjižni dan in nato še noč, ko so učenci prespali v šoli.

Uredili smo bralno tržnico, na kateri so si otroci iz vrtca in učenci izbrali in izmenjali knjigice in odnesli domov tiste, ki so si jih želeli.

Na obeh lokacijah smo pripravili lutkovno/gledališko predstavo Bobek in barčica in spoznali pomembne vrednote, kot so sodelovanje, sprejetost drugačnih in prijateljstvo. Izvedli smo tudi bralne točke in brali malce drugače. Pod mizo, na eni nogi, leže, na drevesu, na fitnesu, pod krošnjami. Bilo je zelo zanimivo in po otrokovih odzivih sodeč, jih je tak način dela pritegnil in jim knjigo še bolj približal.

Dejavnosti smo nadgradili še z bralnim popoldnevom in učenci, ki so zaključili bralno značko, so se vrnili v šolo. Opremljeni s spalnimi vrečami in knjigami so bili neznansko veseli, da bodo prespali v šoli.

Obiskala nas je uveljavljena karikaturistka Aljana Primožič Fridauer in nas popeljala v svet karikatur ter stripov. Po branju v naravi so sledile palačinke in nočni sprehod z lučkami.

In končno – nastopil je čas spanja v šoli. Bilo je čudovito, saj se skupaj nismo potopili le v branje, temveč tudi v sanje.

S tovrstnimi aktivnostmi želimo dvigniti bralno pismenost in prebuditi ljubezen do knjig in branja pri otrocih v vrtcu in ter ohraniti motivacijo za branje pri starejših učencih.

»Vzemimo si torej čas za knjigo. Ne le ob SVETOVNEM DNEVU KNJIGE, temveč vsak dan. Dopustimo si, da nas knjiga obogati in nam odpira nova obzorja.« (B. A. Novak)

Petra Purgaj, učiteljica slovenščine

Na spodnji povezavi je dosegljiva gledališka igra, ki je nastala v sklopu dejavnosti ob dnevu knjige.

(Skupno 119 obiskov, današnjih obiskov 1)