ikonca

UČENCI FOLKLORNE SKUPINE OŠ CIRKULANE-ZAVRČ POLEPŠALI DECEMBRSKI DAN STANOVALCEM DOMA STAREJŠIH OBČANOV TEZNO V MARIBORU

»Vi, otroci, ste nam danes prinesli posebno energijo in veselje. Vidi se, da sta pri vas doma pesem in ples. Hvala vam za to.«

To so besede ge. direktorice Doma starejših občanov Tezno v Mariboru, mag. Jasne Cajnko, ki je ob koncu čudovitega nastopa nagovorila zbrane, predvsem pa nastopajoče učence, folklorne plesalce z OŠ Cirkulane-Zavrč. V torek, 16. 12. 2014, so pripravili prijeten, krajši program, skozi katerega so speljali zgodbo o skrivnostnem babičinem kovčku, njenih zapisih iz preteklosti in obudili spomine marsikaterega od starejših. Program je bil splet folklornih pesmi, petja otrok, harmonikarja Jure Bezjak in Nejc Kralj pa sta zbrane navdušila z mojstrskim igranjem in pesmijo, ki je segla do srca. Folklorno skupino drugače sestavljajo učenci od 6. do 9. razreda in svoje znanje urijo pri ge. mentorici, Danici Zelenik.

Kako lepo je bilo opaziti navdušenje v očeh stanovalcev doma; celotno dogajanje je bilo precej čustveno. Kot pravi rek: »Ples in pesem vedno znova ogrejeta srce.« Tisti, ki poje, dobi krila, in tisti, ki mu prisluhne, ravno tako. Prisrčen program se je zaključil z zahvalo stanovalke, predstavnice doma, ki je mentorici folklorne skupine izročila skromno darilce, božičnega škratka, ki ga je izdelala v ustvarjalnih delavnicah. Sledilo je voščilo ravnateljice, ge. Suzane Petek, in zahvala ge. direktorice, Jasne Cajnko.               .

A naše druženje se tukaj še ni končalo; z učenci smo si lahko ogledali dom; posebne kotičke, ki stanovalcem nudijo različne možnosti preživljanja prostega časa in prijetnega druženja, ob koncu pa nam je ga. direktorica, ki svoje poslanstvo srčno opravlja že 11 let, predstavila in opisala poklice, ki so prisotni v tako veliki hiši – upokojenskem domu. Učenci so z zanimanjem prisluhnili in nekateri zaupali tudi svoje poklicne želje. Za učence 9. razredov je bilo to zelo dobrodošlo. Seveda sta v našo družbo prišla tudi »domska prijatelja«; čudovita muca in terapevtska psička, ki go. Jasno  že štiri leta spremlja v službo in krajša čas stanovalcem doma. Vsi smo bili prijetno presenečeni.

Dopoldan je bil iskriv in poseben; zagotovo nam bodo v mislih ostale besede starejše gospe: »December je mesec, ko nas obišče veliko ljudi, ampak vi, otroci, ste nas danes še posebej osrečili. Hvala vam za to.« Skupina folklornih plesalcev in harmonikarjev je predstavila program, na katerega smo lahko ponosni; njihov nastop lepo dokazuje, kako pesem in dobra volja vedno znova povežeta kraja Zavrč in Cirkulane, haloška kraja, v katerem živijo naši otroci – s soncem v očeh, s pesmijo v srcu.

Irena Vesenjak,
učiteljica ŠNO

Nekaj slik

(Skupno 211 obiskov, današnjih obiskov 1)