neimenovano1      neimenovano      

16. OKTOBER 2014 – SVETOVNI DAN HRANE-    

Danes, 16. oktobra, je svetovni dan hrane. Na ta dan je bila leta 1945 v okviru ZN ustanovljena Svetovna organizacija za hrano in kmetijstvo FAO ( Food and Agriculture Organization).

Svetovna organizacija za hrano in kmetijstvo letošnji svetovni dan posveča pomenu globalne prehranske varnosti v boju proti lakoti, pa tudi pomenu lokalno pridelane hrane. Pozornost namenja tudi hitremu naraščanju cen hrane v svetu, ki je posledica tudi naravnih nesreč, kot so suše, poplave in drugo.

Svetovni dan hrane nam ponuja priložnost, da se zavemo stiske šestine svetovnega prebivalstva – to je 1 milijarde ljudi, ki trpi lakoto. Manj razviti svet živi v pomanjkanju,  medtem ko razviti svet živi v preobilju. Na svetu se proizvede dovolj hrane za vsakogar, vendar odpraviti lakoto pomeni, da bo hrana prišla v roke in usta tistih, ki jo zares potrebujejo – predvsem revnim, žrtvam vojn in naravnih nesreč.

Ob tem bi se moral vsak od nas, preden vrže hrano,  zamisliti nad svojimi dejanji, saj bi za ljudi, ki  trpijo hudo pomanjkanje hrane, odvržen košček kruha pomenil prepotreben obrok, ki ga največkrat nimajo.

V Sloveniji problema kronične lakote ni, se pa strokovnjaki ukvarjajo s tem, kako odpraviti posledice neustreznega prehranjevanja in nezadostne telesne dejavnosti, saj je zdrava hrana poleg gibanja najpomembnejša prvina zdravega življenja. Dokazano je, da so dejavniki nezdravega življenjskega sloga ključni vzrok za nastanek bolezni srca in ožilja, debelosti, sladkorne bolezni in raznih vrst rakavih obolenj. Čas,  v katerem živimo, je vse manj naklonjen zdravemu načinu življenja in resnično zdravo hrano je vse težje najti.

Naj bo letošnji svetovni dan hrane spodbuda za vse nas, da bomo spoštljivo ravnali s hrano in se zavedali, da hrane morda nekoč v prihodnosti ne bo več v izobilju in bomo tudi mi del  milijarde ljudi, ki živijo v pomanjkanju. Začnimo živeti in razmišljati v to smer že danes.

Zelo lep slovenski pregovor, ki ga vsi poznamo, pravi : »Če kruhek pade ti na tla , poberi in poljubi ga.«

(Skupno 60 obiskov, današnjih obiskov 1)