5. septembra 2013 smo imeli naravoslovni dan, odpravili smo se v rudnik v Velenje. Zjutraj smo se zbrali pred OŠ v Zavrču, nato smo krenili še proti Cirkulanam in pobrali naše sošolce. Tako smo se polni pričakovanj in željni novih znanj podali proti Velenjski kotlini.
Med potjo smo videli tovarno Gorenje ter Termoelektrarno Šoštanj. Ustavili smo se ob Velenjskem jezeru in se tam okrog sprehodili. Izvedeli smo tudi, da je jezero nastalo kot posledica podzemnega izkopavanja lignita v velenjskem premogovniku. Najgloblje dele te kotanje je napolnila voda in nastalo je jezero.

Nato smo se spustili še po rudniku navzdol  in si kot pravi rudarji oblekli jopiče ter nadeli čelade. Pred ogledom smo dobili tudi rudarsko malico, ki smo jo v jami tudi pojedli. Prišli smo do dvigala,ki nas je pripeljal 127 metrov pod zemljo. Najprej smo prisluhnili Antonu Aškercu, ki nas je ob prihodu v jamo nagovoril kot nekdanji rudar. Nato nas je vodič popeljal po starem delu rudnika, kjer smo prisluhnili različnim nekdanjim zgodbam. Najboljša zgodba v starem delu mi je bila,kako se je nekoč zgodil potres, ker so se začela tresti tla. Nato smo si ogledali tudi novi del rudnika.

 Prisluhnili smo zanimivi zgodbi,kako so rudnik tudi zgradili. Počasi pa je po nas prišel tudi vlakec,ki nas je odpeljal do izhoda. Vse skupaj smo po rovih prehodili nekaj več kot 1 kilometer. Ko smo prišli do izhoda, smo spet šli v dvigalo, ki nas je srečno pripeljalo na površje.

 Ta naravoslovni dan mi bo ostal v spominu, saj smo premagali strah. Bilo mi je zelo lepo, takšen dan bi rada ponovila.

Ema Vuk, 8. b (2013/2014)

(Skupno 62 obiskov, današnjih obiskov 1)