V ponedeljek, 18. 9. 2023, sva se jaz in moja mentorica Barbara Čatar odpravili na letališče v Zagreb. Bili sva namreč na poti v Billund na Danskem. Z letalom sva potovali iz Zagreba do Amsterdama in od tam v Billund. Tam so naju pričakali organizatorji projekta Children’s General Assembly. To je projekt, ki spodbuja ideje mladih iz celega sveta, vključenih v politiko in odločitve za zagotovljeno otrokom prijazno prihodnost sveta.

S skupino drugih otrok, ki so se tudi udeležili tega projekta, smo se z avtobusom odpeljali do turističnega naselja Lalandia. Tam sva dobili ključe najine hiške, v kateri sva tisti teden prebivali. Hiška je bila prav taka kot dom, lepo opremljena in udobna. Prvi dan na Danskem smo se odpravili na občino, kjer smo spoznali delo občine in njihove prihodnje projekte. Po končanih aktivnostih smo se odpravili v skupne prostore organizacije, kjer smo otroci imeli priložnost se med seboj boljše spoznati. Nekatere sem srečala prvič, druge pa sem spoznala že prej, preko zoom priprav in delavnic, ki so potekale na daljavo. Končno sem jih lahko videla v živo. To me je zelo veselilo.

 Na drugi dan smo se odpravili na bližjo osnovno šolo. Tam so nam tamkajšnji učenci razkazali celotno šolo in način učenja. Moram priznati, da je bila celotna šola zelo drugačna od našega šolskega sistema. Opazila sem, da imajo več prostora in površin za igranje in skupno preživljanje časa. Tudi način učenja je bil drugačen. Tam je pouk zelo osredotočen na učenje skozi igro. Tudi pri nas sem opazila, da učitelji vedno bolj uvajajo igro v naš pouk, vendar ni dvoma, da so v tem bolj napredni kot mi. Obiskali smo tudi šolo, ki jo obiskujejo otroci s posebnimi potrebami. Na šoli imajo samo 20 učencev in pouk je prilagojen v celoti po njihovih sposobnostih. Tretji dan projekta pa je bil tudi zadnji dan projekta. Preživeli smo ga v letalskem hangarju, kjer smo pred prenosom v živo še zadnjič imeli skupne delavnice. Povabljeni so bili mnogi državni voditelji iz celega sveta, da bi poslušali nas in naše glasove. Večinoma smo govorili o spreminjanju šolskega sistema po celem svetu. Po končanem srečanju smo se vrnili nazaj v glavne prostore organizacije, kjer smo imeli večerjo in pa zadnjo priložnost za medsebojno spoznavanje in druženje, tudi izmenjavo telefonskih številk in naslovov. Slovo od vseh novih prijateljev in ljudi, ki sem jih spoznala, je bilo zelo težko, saj sem ta teden z njimi res uživala. Z mentorico sva zadnji dan na Danskem preživeli v Legolandu. Videli sva veliko neverjetnih skulptur, narejenih prav iz lego kock. V spominu mi je najbolj ostal velikanski pajek, saj so se že pripravljali na Noč čarovnic. Všeč mi je bil, ker je bil zelo podrobno narejen in obarvan v živih barvah. Bil je prečudovit dan, ….

Zelo sem vesela da sem lahko bila del tega projekta in s pomočjo ostalih otrok pripomogla k boljši prihodnosti.

Nikita Potočnik, 9. b

(Skupno 132 obiskov, današnjih obiskov 1)