V petek, 15. marca 2024, obeležujemo 17. SVETOVNI DAN SPANJA, ki letos poteka pod sloganom »Enake pravice do spanja za globalno zdravje«. Spanje je poleg zdrave prehrane in telesne dejavnosti eden od ključnih gradnikov posameznikovega telesnega, duševnega in socialnega blagostanja. Neprecenljivo je za številne biološke funkcije, ki optimizirajo delovanje in prilagajanje celotnega telesa: od človekovih genov, do njegovega vedenja v vseh starostnih obdobjih.

»Enake pravice do spanja za globalno zdravje«, zato je pomembno, da poskrbimo za urejen spanec vseh otrok. Spanje, ki je pomemben steber zdravja, pomaga pri pomnjenju in učenju ter podpira imunski sistem.

Kakovosten spanec je eden od temeljev ohranjanja zdravja in neločljiv del zdravega življenjskega sloga, ravno tako kot so to prehrana, telesna dejavnost in skrb za duševno zdravje. Ker v Sloveniji generalno premalo in slabo spimo, je osveščanje javnosti o pomenu spanja še toliko bolj pomembno. Spanje predstavlja pomemben del našega 24-urnega gibalnega cikla, v katerem se izmenjujejo tri oblike gibanja: telesna dejavnost, sedentarno vedenje in spanje. Za optimalno zdravje moramo poiskati pravo ravnovesje med temi tremi aktivnostmi, ki vplivajo druga na drugo. Poskrbimo za urejeno spanje, in zagotovo bomo opazili pozitivne učinke.

Mentorica Zdrave šole, Suzana Stopajnik

Izjava za javnost Svetovni dan spanja 2024

(Skupno 36 obiskov, današnjih obiskov 1)