Svetovni dan čebel obeležujemo 20. maja. Na ta dan se je leta 1734 rodil pionir sodobnega čebelarstva Anton Janša.

Svetovni dan je posvečen čebelam in drugim opraševalcem, ki igrajo pomembno vlogi pri varnosti s prehransko preskrbo, njihova prisotnost pa je tudi pokazatelj stanja lokalnega okolja. Poleg tega je človek udomačil čebele za pridobivanje medu in drugih čebeljih pridelkov (na primer matični mleček, cvetni prah, čebelji vosek in propolis).

Razglasitev praznika je v okviru Organizacije Združenih narodov predlagala Slovenija na pobudo Čebelarske zveze Slovenije, predlog pa je bil potrjen 20. decembra 2017. Pobudo je vodilo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Republike Slovenije, soglasno so jo podprle vse članice OZN.[1]

Tudi na naši šoli se zavedamo nujnosti ohranjanja narave in pomena čebel. To izkazujemo skozi aktivnosti čebelarskega krožka, ki deluje na lokacijo šole v Cirkulanah in na lokaciji šole v Zavrču. Posebej aktivni smo pri pripravi Tradicionalnega slovenskega zajtrka kjer ponudimo tudi med iz našega učnega čebelnjaka, ki se nahaja pri podružni cerkvi sv. Ane na Velikem Vrhu.

Čeprav je letos bilo delovanje krožka okrnjeno zaradi epidemioloških razmer smo »kondicijo« vzdrževali z delom na daljavo. Verjamemo, da bo omejitev kmalu konec in bomo lahko nadaljevali z delom krožka in predvsem z aktivnostmi na učnem čebelnjaku.

Za mentorje čebelarskega krožka: Ivo Zupanič

Nekaj povezanih člankov o naših aktivnostih:

[1] Wikipedija.

(Skupno 162 obiskov, današnjih obiskov 1)