Medgeneracijsko sodelovanje ima na naši šoli posebno mesto. Skoraj ne mine mesec, da se ne bi odvijal kakšen medgeneracijski dogodek ali dva. Odkar smo vključeni v projekt Simbioza in smo celo postali Naj Simbioza šola, pa smo dobili še dodatni zagon. Skupaj s starejšimi telovadimo na Simbiozi giba, se učimo računalniških veščin na delavnicah, se igramo stare igre, ki smo jih tudi skupaj z učitelji zarisali na asfalt, imamo ustvarjalne delavnice, lutkovne predstave, predstavitve starih običajev, nastope in še mnogo več. Največji medgeneracijski dogodek, Pohod prijateljstva se bo letos odvijal že enajstič, obišče ga ogromno ljudi vseh generacij.

V duhu medgeneracijskega sodelovanja smo se letos na pobudo našega mentorja šolske skupnosti, učitelja Izidora Gnilška, odločili, da bomo med božičnimi prazniki obiskali starejše občane. Učenci smo se na obisk odpravili prostovoljno, z namenom polepšati trenutke starejšim ljudem, ki živijo sami.

 
(foto: Lea Kelc Vnuk)

V četrtek pred božičem, smo devetošolci: Lea, Žan in Gorazd obiskali gospo Pepico. H gospe Pepici smo prišli z namenom zaželeti lepe praznike in zdrav vstop v novo leto 2018. Z gospo Pepico smo se pogovarjali, kako so oni nekoč postavljali smrekico in praznovali praznike. Povedala nam je veliko zanimivih stvari, ki so jih oni nekoč počeli, ko so bili še mladi, tako kot mi. Pomagali smo ji prinesti drva v hišo in malo pospraviti. Bila je zelo vesela obiska in obljubili smo ji, da jo  še večkrat obiščemo. Bilo je zelo lepo.


(foto: Sara Težak)

Tudi sedmošolki Sara in Meta sta se odpravili k starejši gospe, ki živi sama in ji je prav tako ime Pepca. Takole je zapisala v poročilo Sara Težak:

»V soboto sva z Meto obiskali gospo Pepco. Povedla nama je, da so včasih v šolo hodili peš in zbuditi so se morali eno uro prej. Gospa je delala kot čistilka na OŠ Mladika in kot kuharica v naši stari šoli v Zavrču. Včasih so se kopali v jarkih in se tudi zabavali in igrali. Pozimi je bilo polno snega, zato včasih niso mogli iti v šolo in so zato ostali doma. Z Meto sva gospe posesali stanovanje in odnesle drva. Ta dan mi je bilo zelo toplo pri srcu.«

Petošolka Sara Prelog je obiskala gospo Alojzijo Topolovec iz Slatine in z njo naredila intervju:

INTERVJU Z TOPOLOVEC ALOJZIJO IZ SLATINE PRI CIRKULANAH:

KOLIKO STE STARI?

  • 91 LET.

KAJ STE BILI PO POKLICU?

  • GOSPODINJA

KAKO SE JE IMENOVALA ŠOLA V KATERO STE HODILI?

  • OŠ MAKSA BRAČIČA CIRKULANE.

ČE STE V RAZREDU UŠPIČILI KAKŠNO VRAGOLIJO, KAJ VAM JE NAREDIL UČITELJ?

  • Z RAVNILOM PO RITI.

KOLIKO RAZREDOV STE IMELI V ŠOLI?

  • 7 RAZREDOV.

KAKŠNE OCENE STE IMELI V ŠOLI?

  • 4, 5.

STE  ZADOVOLNI Z NJIMI?

  • JA

ALI STE RADI HODILI V ŠOLO?

  • JA

KAJ STE KOT OTROK ŽELELI POSTATI?

  • ŠIVILJA.

KAJ BOSTE POČELI MED PRAZNIKI?

  • PEKLA BOM POTICO IN SLAŠČICE ZA VNUKE.

VESEL BOŽIČ IN SREČNO NOVO LETO 2018!

Obisk starejših, ki med prazniki še posebej potrebujejo družbo, se nam je zdel zelo prijeten. Izvedeli smo veliko zanimivih dogodivščin, se imeli lepo, počutili smo se koristne. Mentor šolske skupnosti nas je pohvalil, da imamo veliko srce in naj ohranimo te vrednote.

Lea Kelc Vnuk, 9.b OŠ Cirkulane-Zavrč

(Skupno 118 obiskov, današnjih obiskov 1)