Pesnik sadi in neguje besede. Besede zrastejo v pesmi.

Kdo je pesnik? Pesnik je vrtnar besed. France Prešeren je bil pesnik, ki je ljubil besede, imel posluh in čut za besede, bil je zaljubljen v besede.

V preteklosti so se morali naši predniki posebej prizadevati, da so ohranjali svojo, slovensko besedo. Le od nas je odvisno, ali bo domača, slovenska kultura živela tudi v prihodnje. Želimo si, da bi mi vsi vedno znali s ponosom predajati ljubezen do kulture; da bi se vedno spominjali naših avtorjev, ki jih je ljubezen do domovine in materinega jezika navdihovala k ustvarjanju in je rodila najlepše pesmi, romane, povesti, slike, melodije.

Tako pa smo mi v šoli obeležili praznik. Bili smo vrtnarji besed, glasbe in plesa.

 

V mesecu februarju posebno pozornost namenjamo življenju in delu največjega slovenskega pesnika, Francetu Prešernu, saj njegovo ustvarjanje predstavlja vrh slovenske poezije, njegove Poezije pa so ena največjih dragocenosti slovenskega naroda. 8. februarja praznujemo slovenski kulturni praznik, zato pogosto pravimo, da je mesec februar tudi mesec kulture. Naj bo delo Franceta Prešerna vspodbuda tudi za nas, da se bomo v tem mesecu radi udeleževali kulturnih prireditev, obiskali kakšno galerijo ali muzej, prebrali knjigo, s katero že dolgo odlašamo, in da bi bili preprosto prijazni s sočlovekom. Vse to je kultura.

Tudi na naši šoli smo s proslavo obeležili slovenski kulturni praznik – v četrtek, 4.2.2016, na lokaciji Cirkulane, v petek, 5.2.2016, pa na lokaciji Zavrč. Naši učenci so se izkazali kot odlični recitatorji, pevci, plesalci, tudi glasbene točke na instrumente niso manjkale. Čestitke učencem za odličen nastop.

Po kulturnem programu so učenci skupaj z učitelji reševali knjižno uganko. Iz vsakega razreda smo izžrebali enega učenca, ki je prejel simbolično nagrado. Le kaj neki bi to bilo? Ker so pesnika nekoč klicali doktor fig, so učenci prejeli fige, dodali pa smo še knjižno kazalko.

12. februarja pa bodo učenci iz Cirkulan nastopili še na kulturni prireditvi, ki jo organizira Kulturno društvo Cirkulane.

(Skupno 197 obiskov, današnjih obiskov 1)