“Naš modri planet je najbolj čudovito možno naravno okolje. Njegovo življenje je naše življenje, njegova prihodnost je naša prihodnost.” 
(Dalai Lama)

22. april je svetovni dan Zemlje, ki ga na pobudo civilne družbe po vsem svetu praznujemo že več kot 30 let. Namen tega dne je opozoriti javnost na ranljivost in enkratnost planeta, na katerem živimo. Na njem so nekoč našle svoj dom rastline in živali, prostor so si izborili gozdovi, reke in oceani. Danes pa je žal ogrožen skoraj vsak kotiček Zemlje. Ljudje namreč z onesnaževanjem prav nič ne skoparimo. Redkokdaj se zavemo, da je vse, zaradi česar je naš svet tako raznolik, v čedalje večji nevarnosti. Ogroženo je marsikatero življenje kot tudi dobrine, ki to življenje omogočajo – čista voda, svež zrak, zdrava in neoporečna hrana.

Dan Zemlje obeležujemo po vsem svetu. Gre za dan, na katerega se še posebej spomnimo na pomen varovanja okolja in našega planeta. V četrtek, 23. 2. 2015, smo tudi na naši šoli in v našem vrtcu Cirkulane-Zavrč počastili dan Zemlje s kratkim kulturnim programom in sajenjem dreves. Posadili smo lipe in javorje, ki bodo rasli kot simbol našega spoštovanja do matere Zemlje. K sodelovanju smo povabili župana Občine Cirkulane g. Janeza Jurgeca,  ravnateljico šole go. Suzano Petek, predsednika šolske skupnosti učencev Blaža Belšaka in predstavnika Čebelarskega društva. Na travniku ob šoli smo družno posadili drevesa v upanju, da bomo pripomogli vsaj kanček k ohranjanju našega planeta.

Naše vodilo v prihodnosti naj bo naslednje: znižujmo, ugašajmo, reciklirajmo, hodimo. Postanimo odgovorni prebivalci našega planeta in  premislimo, kaj dobrega bi lahko storili zanj.

Naj bo 22. april – dan Zemlje vsak dan v letu!

Marjetka Mlakar

 

(Skupno 70 obiskov, današnjih obiskov 1)