Po uspešni predstavitvi naloge v kategoriji konstruktorstvo – izdelek iz učenčeve domače delavnice, na regijskem srečanju mladih tehnikov, se je osmošolec Vito Maučič uvrstil na državno tekmovanje. Tekmovanje je bilo v soboto, 13.5.2023, na Pedagoški fakulteti v Ljubljani.

Vito je svoje delo odlično opravil. Poleg izdelka – trstenk in škatle za njihovo shranjevanje je pripravil vzorno predstavitveno gradivo ter vso potrebno tehnično-tehnološko dokumentacijo.

Pri izdelavi škatle je po napotkih očeta uporabil eno najzahtevnejših lesnih zvez – rogljičenje. Pokrov škatle je oplemenitil z intarzijo s katero je upodobil  trstenke.

Pri izdelavi trstenk sledil izročilu Franca Laporška, enega zadnjih izdelovalcev in godcev na trstenke, ki je živel v Jablovcu v občini Podlehnik. S tem dodal svoj prispevek k ohranjanju slovenske etnomuzikološke dediščine.

Vito je posegel na sam vrh in dosegel zlato priznanje. Najbolj pa razveseljuje, da je v svoji tekmovalni kategoriji zasedel prvo mesto. Kot je razvidno iz razpisa tekmovanja, si je s tem priboril povabilo na brezplačno udeležbo na strokovni ekskurziji, ki jo bo organizirala ZOTKS v letu 2023, kakor tudi povabilo na brezplačno udeležbo na enem izmed taborov, ki jih bo organizirala ZOTKS v poletnih mesecih 2023.

Iskrene čestitke!

Mentor: Ivo Zupanič

(Skupno 159 obiskov, današnjih obiskov 1)