V ponedeljek, 26. decembra, bomo praznovali slovenski državni praznik, s katerim obeležujemo pomemben dogodek v zgodovini Slovenije – plebiscit ali splošno ljudsko glasovanje o odcepitvi Slovenije od nekdanje skupne države Jugoslavije. Plebiscit so pred dvaintridesetimi leti izvedli 23. decembra 1990, tri dni pozneje pa so bili razglašeni rezultati, zato je ta dan postal državni praznik. Obeležuje enega ključnih državotvornih mejnikov, saj naj bi na plebiscitu leta 1990 slovenski narod izkazal največjo stopnjo enotnosti v vsej svoji zgodovini. Za samostojno Slovenijo je glasovalo več kot 88 % takratnih volilnih upravičencev.

Eden od pomembnejših simbolnih dogodkov na poti uveljavljanja samobitnosti slovenskega naroda je bila tudi potrditev slovenske himne. Ob razglasitvi rezultatov glasovanja plebiscita, ko je bilo znano, da velika večina državljank in državljanov Slovenije želi samostojno državo, je sedma kitica Prešernove Zdravljice odmevala po številnih trgih in ulicah Slovenije.

Prešeren v sedmi kitici Zdravljice pravi, naj živijo vsi narodi, ki stremijo k miru in sožitju na svetu. Želi si, da bi med seboj ohranjali dobre medsosedske odnose ter živeli v slogi. Njegovo sporočilo je namenjeno vsemu prebivalstvu, saj velja povsod, »kjer sonce hodi«.

(Skupno 81 obiskov, današnjih obiskov 1)