ZGODBE SO KRILA, KI TE VSAK DAN PONESEJO KVIŠKU

IBBY je proglasil 2. april, rojstni dan Hansa Christiana Andersena za MEDNARODNI DAN KNJIG ZA OTROKE. Ob 2. aprilu vsako leto druga nacionalna sekcija pripravi plakat in poslanico.

Letošnjo poslanico ob mednarodnem dnevu knjig za otroke je pripravila Kanadska sekcija IBBY. Poslanico je napisal Richard Van Camp, plakat je ustvarila Julie Flett. V slovenščino jo je prevedla Katja Zakrajšek.

ZGODBE SO KRILA, KI TE VSAK DAN PONESEJO KVIŠKU

Branje je svoboda. Branje je dih.

Branje ti odpre nov pogled na naš svet in te povabi v svetove, od koder sploh nočeš oditi.

Branje tvojemu duhu ponudi priložnost za sanje.

Pravijo, da so knjige prijateljice za vse življenje; strinjam se s tem.

Ti kot popolno vesolje rasteš le z branjem.

Zgodbe so krila, ki te vsak dan ponesejo kvišku, zato poišči knjige, ki nagovarjajo tvojega duha, srce, um.

Zgodbe so lek. Zdravijo. Tolažijo. Navdihujejo. Učijo.

Blaženi, ki pripovedujejo in ki berejo in ki poslušajo. Blažene knjige. Lek so za boljši, svetlejši svet.

Mahsi cho. Najlepša hvala.

Richard Van Camp pripada skupnosti Tłıc̨ hǫ. Je avtor številnih knjig za otroke. Za svoje delo je prejel domače in tuje nagrade. Njegove knjige so vključene tudi v zbirko najboljših kanadskih staroselskih slikanic, med njimi slikanica Little You, ki sta jo ustvarila skupaj z Julie Flett.

Julie Flett pripada skupnosti Cree-Metis. 

Je avtorica, ilustratorka in slikarka. Za svoje delo je prejela domače in tuje nagrade. Je avtorica številnih knjig za mlade bralce.  

Nagovor letošnje poslanice Kanadske sekcije se lepo poveže z jubilejnim letom pravljičarke ELE PEROCI. Njene pravljice ostajajo »zimzelene« in večno žive, saj se prenašajo iz generacije v generacijo. Brale so jih babice, dedki, mame, očetje, berite jih še vi. Verjetno jo vsi dobro poznamo po njenih kratkih sodobnih pravljicah, kot so Muca copatarica, Hišica iz kock, Moj dežnik je lahko balon…

Ob 100-obletnici njenega rojstva je letos izšla zbirka najlepših pravljic z naslovom  MED PRAVLJICAMI.

Leta 1970 je ob isti priložnosti, mednarodnem dnevu knjig za otroke, pisateljico doletela čast, da napiše poslanico vsem ootrokom sveta. ki jo je zaključila z naslednjimi besedami: » Ob mednarodnem dnevu mladinske knjige želim, da bi vsem otrokom sveta odpirale okna in okenca v svet in človeško življenje najlepše knjige in da bi prav te knjige speljale tudi poti od človeka do človeka, mu prinesle srečo in mir, iz dežele v deželo, po vsem svetu.«

23. aprila pa praznujemo svetovni dan knjige in avtorskih pravic. V Sloveniji je praznik knjige naletel na odličen sprejem, zato smo ga razširili na več dni.

Tudi na naši šoli bomo dneve knjig dobro počastili. V mesecu marcu smo se spomnili dneva poezije, v aprilu bomo zaključili branje za bralno značko, izmenjali bomo knjige, imeli bomo noč branja.

In za konec še vsem nam:«Zaprimo oči, domišljiji pustimo prosto pot in za trenutek odidimo v svet, kjer so dežniki baloni in zgodbe krila…« Odpotujmo v svet bralnih sanj!

Knjižničarka Marinka

(Skupno 105 obiskov, današnjih obiskov 1)