Ob mednarodnem dnevu pismenosti (8. septembra) sta se uradno začela 3. Nacionalni mesec skupnega branja ter akcija Beremo skupaj, ki sta se zaključila s Tednom otroka (11. oktobra). https://nmsb.pismen.si/

Namen vseslovenskega projekta je spodbujanje branja in bralne kulture ter pismenosti. Na naši šoli in vrtcu smo se pridružili projektu in v tem času organizirali različne dejavnosti, povezane z branjem, knjigami in zabavo. Seveda pa s projektom nadaljujemo tudi naprej, celo šolsko leto bomo projekt nadgrajevali in ustvarjali, likovno in literarno.

  • Pri urah slovenščine beremo skupaj knjigo, ki smo jo izbrali za domače branje. Ob tem bomo izvedli okroglo mizo o prebranem, reševali kvize, govorno nastopali, literarno poustvarjali, zapisovali mnenja o prebranem …
  • jutranjem varstvu in v oddelkih podaljšanega bivanja so se najmlajši in tudi malo večji učenci soočili s posebnim izzivom, in sicer izbrali so si knjige z različnimi kategorijami: lahko so si izbrali knjigo, kjer nastopajo živali v glavnih vlogah, knjigo, ki se dogaja v jeseni, knjigo z učenčevo najljubšo barvo na naslovni strani … Najljubše prizore iz knjig so upodobili z različnimi likovnimi tehnikami.
  • V okviru KIZ so učenci od 1. do 9. razreda obiskali šolsko knjižnico, kjer jih je knjižničarka zaposlila s poslušanjem in pripovedovanjem zgodb. Reševali so tudi knjižno uganko meseca in zmagovalec si je prislužil sladko nagrado.
  • Dobra revija je vir znanjaučenci, ki so prebrali kakšno zanimivo revijo ali samo članek iz revije (CICIBAN, PiL, GEA, NATIONAL GEOGRAPHIC), so ga predstavili sošolcem, le ti pa so naredili kratek povzetek slišanega.
  • Pravljične urice v vrtcu – Otroci so povedali: »S pravljico se srečujemo pogosto v našem vrtcu. Najbolj uživamo, ko nam jih vzgojitelji prebirajo, mi pa lahko ob poslušanju ležimo na blazini in se v največji meri poglobimo v njeno vsebino. Včasih si v vrtcu naredimo bralni dan ali pa pravljico ponesemo zraven na sprehod. Ker pa smo mi že veliki junaki, znamo tudi sami “prebrat” kakšno zgodbico«.

Petra Purgaj, učiteljica slovenščine

(Skupno 201 obiskov, današnjih obiskov 1)