Svetovni dan knjig povezujemo s knjigami in vrtnicami.
23. aprila je Unescov svetovni dan knjige in avtorskih pravic, o katerem je spregovoril tudi predsednik DSP Dušan Merc. Vabimo vas k branju ali gledanju poslanice o knjigi (klik na povezavo).
Poleg tega se DSP letos povezuje na dan knjige s Katalonijo in sodobno katalonsko književnostjo.
V Barceloni na ta dan praznujejo t. i. Sant Jordi (sv. Jurij), to je dan ljubezni in književnosti. Ljudje si izmenjujejo knjige in vrtnice kot znak hvaležnosti. Sv. Jurij je zaščitnik Katalonije od 15. stoletja naprej, ter se po drugi strani naslanja na znano katalonsko legendo o zmaju. Glede na legendo se je vitez boril z zmajem, ki je teroriziral vas in princeso. Ko ga je le premagal, se je sv. Jurij poklonil princesi in ji podaril prelepo rdečo rožo. V zadnjih letih se je pobuda »knjige in vrtnice« manifestirala in razširila tudi drugod po svetu in sedaj beleži že 150 dogodkov v več kot 50. državah.

Žal so letos na svetovni dan knjig zaradi posebnih razmer knjigarne in knjižnice zaprte, zato so knjige težje dosegljive. V mesecu marcu in aprilu je izšlo kar nekaj odličnih knjig, ki čakajo bralce. V mesecu juniju bo izšla nova slikanica Anje Štefan Imam zelene čeveljčke z ilustracijami Jelke Reichman, iz katere je tudi tale pesmica:

ČEBELA
Prebuja se jutro, prebuja nov dan
in ptičji ščebet je vesel in ubran
in rosa se sveti na travi, na cvetu
in že jo zagledaš, čebelico v letu.

Nabira in pije pomlad razcveteno,
nabira za skupnost, ki diha kot eno,
od sončnega vzhoda, ves dan, do zahoda,
ji delo je delo in hkrati svoboda.

Tudi naši devetošolci so pridno ustvarjali. Gloria in Taja sta razmišljali o času, ki ga sedaj živimo in sestavili konstruktivistično pesem.

Gloria, 9.a

V IZOLACIJI

Čas.
Čas je relativen,
bolj kot kdaj, zavedamo se ga zdaj.
Ceste prazne.
Ulice prazne.
Hiše polne. Prepolne?
Covid – 19! Kot strela z jasnega si nas zadel.
Dosti si že naredil,
od učiteljev in prijateljev si nas odtegnil.
Dolgo nas že spremljaš,
v naše življenje prinesel si hrup.
Kje je pesem?
Mnogo življenj si že odvzel,
mnogo nam dragih k sebi vzel.
Stiska!
Nemoč?
Tesnoba.
Čas je, da nas končno zapustiš.
Odleti!

Taja, 9.a

V tem času lahko tudi sami veliko berete, pišete. Posredujem vam nekaj predlogov za preživljanje časa s knjigo ali pisalom v roki.

NOČ PISANJA 2020
Pišite na temo UJETI MED ŠTIRIMI ZIDOVI – zgodbe in pesmi iz samoizolacije. Vaše prispevke objavljajte na družabnih omrežjih, pošljite jih šolski knjižničarki, učiteljicam slovenščine ali razrednikom. Delite svoje občutke z drugimi, zagotovo bodo nekoč pomemben dokument časa.
NOČ KNJIGE 2020
Pojdi na naslednjo povezavo in prelistaj vodnik za izvedbo noči knjige. Izberi si kakšno dejavnost (ali tudi več) in uživaj s knjigo v roki (seveda ponoči).
POVEZAVA
Čarovnija je povsod, kamorkoli pogledaš. Sedi in sprosti se. Vse, kar rabiš, je knjiga!” – Dr. Seuss
“Prosim, prosim, prosimo, molimo, vrzite svojo televizijo v smeti, in na njeno mesto postavite polno knjižno polico.” (Roald Dahl)

Pa veliko užitkov ob branju vam želi vaša knjižničarka Marinka

(Skupno 157 obiskov, današnjih obiskov 1)