KULTURNI DAN

6. do 9.razred

KDAJ: 23.4.2020

KJE: doma

TEMA: Spoznavanje slovenske kulturne dediščine

Poustvarjanje po ogledu muzeja; literarni natečaj

  • Glasbeno literarna dejavnost (beri navodilo za GUM).
  • Likovna dejavnost (beri navodilo za LUM).
  • Večzvrstna dejavnost (tisti, ki imate radi izzive pa lahko obe področji združite ali dodate še plesno, gledališko, folklorno ali multimedijsko dejavnost. Navodil za to področje nimate, opirajte se na navodila iz GUM ali LUM).
  • Literarni natečaj na temo korona virusa (objavljen je na spletni strani šole)
  • NAMEN KULTURNEGA DNE: – Spoznavanje slovenske kulturne dediščine. – Spodbujanje bralne kulture. – Podpiranje ustvarjalnosti na različnih kulturnih področjih. – Vzgoja za nadaljnjo kulturno udejstvovanje.

IZVEDBA: Izdelali boste foto ali video izdelke tako, da si izberete eno izmed kulturnih področij. Vsak učenec pripravi en končni izdelek.

Če jih ustvarite več, sami naredite izbor. Po želji in v lastni organizaciji lahko k izvajanju projekta vključite tudi starše oz. skrbnike. Delo naj poteka v skladu z aktualnimi državnimi ali lokalnimi priporočili in odloki.

LIKOVNA DEJAVNOST

1) Virtualni sprehod po slovenskem muzeju.

Učenci boste na ta nenavaden kulturni dan mahnili na potep po enem izmed dveh ponujenih slovenskih muzejev, ki vam jih ponujamo v povezavah (klik na muzej):

Oba muzeja omogočata ogled zbirk (fotografij) na spletu, kakor tudi sprehod skozi svoje sobane. To storite tako, da najprej odprete povezavo, nato z drsnikom poiščete znak rumenega možička in kliknete EXPLORE.

1) IDEJNA ZASNOVA:

Spletni izziv poustvarjanja največjih umetnin se je rodil na Nizozemskem, kjer je skupina sostanovalcev v Amsterdamu iz dolgčasa uprizorila slavno Vermeerjevo sliko Dekle z bisernim uhanom. Poimenovali so ga »Med umetnostjo in karanteno«.

Nekateri so se preoblekli v ikonične like z umetnin, spet drugi so samo iz navadnih predmetov, ki po barvi in teksturi spominjajo na upodobitve, ustvarili sodobno različico.

PRIMERI ZA NAVDIH (“KLIK” na povezavo)!

 

2) NAVODILO ZA DELO:

Izberi si katerokoli likovno delo SLOVENSKEGA AVTORJA (navdih lahko črpaš iz virtualnega ogleda, ali si s pomočjo spleta ali domače knjižnice izbereš likovno delo, ki ti je všeč).

– Likovno delo si dobro oglej in premisli, katere predmete, oblačila in dodatke potrebuješ za poustvaritev motiva (pripomočki so lahko zelo domiselni in ni nujno, da so enaki originalu).

– Pri delu si lahko ustvarjalec, režiser in fotograf, pozirajo in pomagajo ti lahko družinski člani. Ali pa vse narediš sam in si pomagaš s stojalom in samosprožilcem za fotografijo.

– Postavitev in modele večkrat fotografiraj, izberi najboljšo različico, ki jo v aplikaciji za urejanje fotografij primerno obrežeš in dokončno obdelaš.     Fotografijo shrani tako, da pripišeš ime, priimek in razred.

Primer: Janez_Primerek_9a

– Ne pozabi: poustvarjamo slovenske likovne mojstrovine! V sporočilu še pripiši, koga si poustvaril in za katero delo gre.

 

GLASBENA DEJAVNOST

Navodila za GUM

Izdelaj svojo »RAP GLASBO«

Naloga na področju GUM je sledeča:

  • najprej se sprehodi čez celotni muzej in si oglej vsebine, slike, inštrumente in ostalo kar je razstavljeno;
  • Glede na celoto, ki si jo videl/-a, zapiši eno krajšo pesem, ki naj vsebuje podatke o tvojem »obisku v muzeju« … Torej, kaj ti je bilo najbolj všeč, kaj si vse videl/-a, prebrala, kaj je bilo najbolj zanimivo, katero ti je bilo najlepše, najzanimivejše delo s področja slikarstva ipd. Skratka, tukaj domišljija nima meja … Ideje bodo kar »vrele« iz vas;
  • ko končate s pesmijo, si boste predvajali naslednji glasbeni posnetek (“KLIK” na povezavo), ki ga uporabite kot glasbeno ozadje za izvedbo vaše pesmi v obliki RAPA
  • lahko pa sestavite svoj Korona rap

https://www.youtube.com/watch?v=A9qY0Ezm3ZQ

  • vse skupaj dobro utrdi;
  • svoje ustvarjalno delo vsekakor tudi posnemi na telefon ali tablico.
  • IZBRALI BOMO NAJBOLJŠE OZIROMA NAJIZVIRNEJŠE USTVARJALCE in jih objavili na naši šolski spletni strani

ROK ZA ODDAJO KONČNIH IZDELKOV je ponedeljek, 4.5.2020.

NAVODILA ZA ODDAJO NALOG:

1. Prijava v spletno učilnico

2. Oddaja naloge

Celoten opis kulturnega dne v PDF OBLIKI

(Skupno 1.287 obiskov, današnjih obiskov 1)