V ponedeljek, 2. 12. 2019, smo na osnovni šoli Cirkulane praznični mesec pozdravili z veliko mero radovednosti in ustvarjalnosti. Gostili smo namreč Hišo eksperimentov. Sami pravijo, da izvajajo  koncept opolnomočenja družbe z radovednostjo, ustvarjalnostjo in kritičnim razmišljanjem.

Zjutraj sta nas skozi skeč popeljala naš Einstein in haloška šolarka, ki nista skoparila z mislimi o znanosti in radovednosti. Piko na i je dodal otroški pevski zbor, ki nas je pozdravil s šolsko himno, nato pa je zazvenela še »hišna« himna. Navzoče sta pozdravila tudi ravnateljica in občinski svétnik, g. Franc Milošič in radovedni dan se je lahko pričel. Učenci so bili razdeljeni po skupinah. Najprej so se v preizkušanju eksperimentov poskusili mlajši učenci, medtem ko so starejši bili priča znanstvenemu središču, kjer so mentorji Hiše eksperimentov postavljali odlična izhodišča za kritično razmišljanje. Učenci so imeli na voljo veliko razstavljenih poskusov, ki so od njih zahtevali natančno branje navodil in veliko mero ustvarjalnosti. Seveda eksperimenta ni bilo mogoče razvozlati brez kritičnega razmišljanja in otroške zvedavosti.

Ob letošnjem zaključku leta si lepšega darila našim učencem ne bi mogli želeti, za kar se obema občinama (mimogrede, v Zavrču bomo Hišo gostili v mesecu januarju) iskreno zahvaljujemo. Veseli smo, da smo na obrazih naših učencev videli veselje in zvedavost, ko jim je končno uspelo razvozlati poskus in razumeti, da je včasih za končni cilj pomembna le vztrajnost. Kaj smo se torej na ta dan naučili? Veliiiko novega, predvsem pa to, da je radovednost včasih tudi lepa čednost!

 

(Skupno 297 obiskov, današnjih obiskov 1)