Obveščamo vas, da so se na šoli pojavile podančice (gliste). Vljudno vas naprošamo, da ste pozorni na morebitne spremembe pri vašem otroku ter da v primeru okužbe ukrepate po navodilih Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

OŠ Cirkulane-Zavrč

 


 

Nekaj informacij

Podančice (Enterobius vermicularis) so majhne, približno centimeter velike gliste, belkaste barve, ki živijo v prebavilih človeka. Med glistami so najpogostejše povzročiteljice okužb, predvsem pri otrocih, ki obiskujejo šolo.

Najpogostejši znak okužbe je močan srbež okoli zadnjika, zlasti ponoči. Do srbeža pride, ker oplojena samica leže in odlaga jajčeca v kožne gube okrog zadnjika.

Človek se okuži, ko zaužije jajčeca podančice. Oseba s podančico si ob praskanju zadnjika jajčeca zanese pod nohte, na roke, v spodnje perilo, na posteljnino. Od tod jih prenaša v hrano, na druge predmete, pohištvo. Jajčeca so tudi v hišnem prahu, prenašajo jih hišni ljubljenčki na dlaki, vendar se ne okužijo. Izven gostitelja ostanejo jajčeca kužna do treh tednov. Zlasti jim ustreza vlažno okolje. Visoka temperatura jih uniči (nad 55 °C).

Osebna higiena:

  • temeljito umivanje rok s toplo tekočo vodo po uporabi stranišča, po menjavi plenic, pred pripravo obrokov hrane,
  • čiščenje in striženje nohtov na rokah,
  • dnevno prhanje (ne kopanje),
  • otroka nadzorujemo, da ne grize nohtov ali sesa prstov in se ne praska v okolici zadnjika (ponoči si lahko pomagamo z bombažnimi rokavicami).

Poostreno izvajanje splošne higiene v bivalnem okolju:

  • prostore, kjer se zadržuje bolnik, zlasti sanitarne prostore, je treba dnevno sesati, zračiti, čistiti,
  • za čiščenje lahko uporabljamo običajna čistilna sredstva,
  • dnevno je treba očistiti predmete, ki jih bolnik stalno uporablja oziroma se jih dotika (igrače, pribor za osebno higieno, kljuke, stikala, pipe …),
  • po čiščenju prostorov si temeljito operemo roke,
  • perilo in posteljninooperemo in/ali sušimo na visokih temperaturah (nad 55 °C),
  • plišaste igrače operemo v stroju, in če je možno, naj jih okuženi otroci med zdravljenjem ne uporabljajo.

Zdravljenje oseb, okuženih s podančico, in družinskih članov:

Okužbo zdravimo s protimikrobnimi zdravili, ki delujejo na podančice. V Sloveniji sta dostopni dve enakovredni zdravili: mebendazol in albendazol. Eno izmed zdravil predpiše zdravnik na »zeleni« recept, mebendazol in albendazol nista prosto dostopna v prodaji. Zdravljenje čez 2 tedna ponovimo. Enterobious se zlahka širi med družinskimi člani, zato je pomembno, da zdravilo istočasno vzamejo vsi družinski člani, starejši od 1 leta. Režim jemanja zdravila je enak kot za bolnika – tableta mebendazola ali albendazola v enkratnem odmerku in ponovitev čez 14 dni. Zdravilo predpiše zdravnik, ki zdravi bolnika, tudi za družinske člane. 

Vir: NIJZ

(Skupno 254 obiskov, današnjih obiskov 1)