Vsak 3. petek v novembru je dan slovenske hrane. V petek, 16. 11. 2018,  je tudi na naši šoli potekal že dobro znan projekt Tradicionalni slovenski zajtrk, s katerim obeležujemo dan slovenske hrane. Pogosteje slišimo, kako pomembno je jesti zdravo. Vedno pogosteje ljudje dajemo prednost domači in lokalno pridelani hrani. Letos bo v ospredju pomen zdravih tal za pridelavo varne in kakovostne hrane. V zadnjih desetletjih je izginilo več rodovitnih tal kot kadarkoli prej. Tla morajo biti naša skupna skrb in odgovornost, ob zavedanju, da brez tal ni rastlin, ni življenja, ni človeka. Od nas danes je odvisno, kako bomo za prihodnje generacije ohranili tla, ki so temeljna naravna vrednota. V goste smo povabili dva lokalna pridelovalca hrane. Ta sta se šoli predstavila v intervjuju.  Aljažu je na vprašanja odgovarjala gospa Ida Vindiš, ki s svojim zgledom daje vtis domačnosti, pristnosti in predanosti zemlji in živalim. Pridružil se ji je še gospod Milan Kolednik, ki je poudaril, da brez čebel ni življenja in da ga veseli, da se vedno več mladih odloča za čebelarjenje. Zahvaljujemo se obema gostoma za čas in podarjeno mleko ter med. Delo smo nadaljevali v razredih, kjer smo učenci pekli, kuhali, spoznavali prehranjevalne navade po svetu. Dodobra smo obdelali tudi aditive v hrani, dotaknili pa smo se tudi energijskih pijač, po katerih žal posega vse več mladih. Zagotovo so nam predstavljeni podatki dali misliti in se bomo odslej bolj posvečali branju deklaracij in vrsti hrane, ki jo uživamo.

Učiteljice: Karla, Darka in Nikolina


Aditivi
– naravoslovni dan

Izvedel sem, kaj so aditivi, sladila, antioksidanti … in  kam jih dodajamo.
Tilen Resman, 7.a

Izvedela sem, na kaj moramo biti pozorni pri živilih, spoznala spletne strani, na katerih lahko veliko izveš o aditivih, in da moramo biti bolj pozorni na hrano, ki jo jemo.
Julija Maučič, 7.a

Danes sem izvedel za novi spletni strani: Veš kaj ješ in Ni nam vseeno; na katerih smo pogledali, kaj vse je v živilih.
Nik Brlek, 7.a

Naučili smo se, da je zdrav zajtrk pomemben in na spletnih straneh izvedeli o aditivih.
Žan Feguš, 7.a

Naravoslovni dan je bil zelo poučen. Naučili smo se, da vsi aditivi niso nevarni in da moramo biti pozorni na nevarnejše. Izvedeli smo, kakšne posledice imajo aditivi in energijske pijače in me je zelo presenetilo, kako hude so lahko.
Rebeka Štumberger, 9.a

Presenečena sem nad aditivi, ki jih mešajo v izdelke, še bolj pa nad posledicami, ki jih povzročajo. Najverjetneje bomo bolj pozorni, kaj kupujemo.
Lara Vidovič, 9.a

Na naravoslovnem dnevu smo spoznali, da vsi aditivi niso škodljivi.
Karin Purgaj, 9.a

Spoznali smo škodljive in neškodljive aditive in njihove posledice.
Lea Finžgar, 9.a

Naučila sem se, da je nekatera hrana bolj škodljiva za zdravje, kot sem sprva mislila.
Nuša Štumberger, 9.a

Danes me je zelo presenetilo, kako aditivi vplivajo na zdravje.
Kaja Belšak, 9.a

Spoznal sem, da vse dobro ni zdravo in da je treba izdelek pred nakupom preveriti.
Žan Kokol, 9.a

Zdaj vem, kako nevarne so energijske pijače in hitro pripravljena hrana.
Marsel Rihtarič, 9.a 

Preveril bom, kaj kupujem, saj je vedno več hrane nezdrave. Imamo srečo, da smo doma na podeželju.
Aljaž Bezjak, 9.a

Izvedel sem za več vrst aditivov.
Alen Meznarič, 9.a

Tradicionalni slovenski zajtrk

V petek, 16. 12. 2018, na dan slovenske hrane, smo imeli na šoli tradicionalni slovenski zajtrk in naravoslovni dan.

Dan smo začeli s pogrinjkom za zajtrk. Jedli smo domači kruh z maslom in medom, mleko in jabolko. Hrano smo dobili od lokalnih pridelovalcev. V intervjuju sta nam lokalna pridelovalca mleka in medu predstavila svojo dejavnost. Zajtrk nam je bil zelo všeč. Posebej smo uživali v druženju za skupno mizo. Bilo je prijetno.

Dan smo nadaljevali z naravoslovnim dnevom, z raziskovanjem aditivov v hrani. Spoznali smo, kateri so dodatki v hrani, zakaj jih dodajajo in kakšne učinke imajo.

Naučili smo se, da je bolj zdravo jesti domačo hrano, pridelano na kmetiji, saj kupljena predelana hrana pogosto vsebuje tudi škodljive snovi.

Dan je bil sproščen, lep.
Učenci 7.c

(Skupno 347 obiskov, današnjih obiskov 1)