V ponedeljek, 11.6.2018 smo se učenci 7 razreda odpravili v šolo v naravi. Nastanili smo se v CŠOD Trilobit, v Javorniškem Rovtu. Najprej se nam je predstavilo osebje, kasneje smo bili razporejeni v sobe. Imeli smo nekaj prostega časa. Po kosilu smo imeli predavanje o kamninah in prsti. Prvi del se je odvijal v učilnici, drugi del pa na prostem kjer smo iskali primerke. V prostem času smo igrali odbojko in nogomet. Ob 18.00 uri smo se odpravili na večerni pohod po čudoviti okolici. Tudi pohod je bil poučen in zabaven.

                                                                                                                                 Zala Kelc in Patricija Milošič

V torek zjutraj smo se po zajtrku začeli pripravljati na pohod. Štiri urni pohod je bil zelo naporen, saj smo premagali veliko višinsko razliko. Ko smo prišli do avstrijske meje, smo imeli lep razgled na Triglav na eni in Avstrijo na drugi strani. Po kosilu in prostem času, smo se naučili, kako zanetimo ogenj, kako naredimo ognljišče in kakšne veje so primerne. Fantje smo dokaj neuspešno zgradili ognjišče, zato se je učitelj malce razjezil. Presenetil nas je dež, zato smo se prestavili pod streho, kjer smo imeli predavanje o fosilih. Za zaključek smo si tudi sami naredili svoj model fosila.

Andreas Punčec in Tijan Potočnik

Sreda je bila razburljiva. Čakalo nas je veliko preizkušenj, kot so: spoznavanje vodnih živali, ribolov, športno plezanje in vožnja s kanuji.

Živali smo preučevali ob jezeru in potoku. Našli smo veliko različnih živalic, kot so: pupki, vodni hrošči, drsalci, ličinke kačjih pastirjev in enodnevnice. Po poti smo tisti, ki smo bili dovolj pozorni, nabrali 16 gob. Na jezeru pred domom smo ulovili dve potočni postrvi, ki smo jih takoj izpustili.

Popoldan smo se razdelili v dve skupini – ena skupina je šla plezat na plezalno steno, druga pa vozit s kanuji po jezeru. Pri vožnji s kanuji se SKORAJ nihče ni prevrnil. Dva izmed nas sta se namreč malo osvežila…. Pri plezanju smo vsi uspeli priti do vrha. Kljub občasnemu dežju, je bil dan lep in zabaven.

Zvečer smo dobili prav posebno nalogo. V skupina smo s pomočjo tablice sestavili svojo čisto pravo risanko.

Nejc Fuks in Lion Kokot

Četrtek. Zjutraj smo se primerno oblekli in obuli ter se odpravili na pohod. Najprej smo si ogledali čudovite slapove, kasneje pa še ostanke rudnika, kjer nam je gospod Rok obrazložil kako je potekalo delo v rudniku v starih časih. Pot nas je peljala na čudovito planino Stamarje, kjer je pogled segal vse od Bleda do Triglava. Odkrili smo, v kako lepi deželi živimo. Po vrnitvi v dom nas je pričakalo odlično kosilo.

Popoldan smo v gozdu v bližini doma nabirali zelišča, iz katerih smo skuhali okusen zdravilni čaj. V tem času sta Nejc in Boštjan pomagala kuharju pripraviti slastno omako iz gob, katere smo prejšnji dan sami nabrali.

Gospod Matej nam je pripovedoval o zgodovini železarstva na Jesenicah. Ogledali smo si tudi film na to temo.

Zvečer smo se v telovadnici na družabnem večeru predstavili s svojimi točkami, družili smo se zunaj ob ognju, na koncu pa še zaplesali.

Današnji dan je bil zanimiv in razburljiv.

Nina Hercog in Benjamin Kokot

V petek, zadnji dan šole v naravi, smo se po zajtrku odpravili na kratek poučni sprehod. Pri prvem postanku smo lahko poskusili, kako se ustvari iskra, če tolčeš s kladivom ob kamen. Pot smo nadaljevali do koče, kjer smo imeli malico. Kasneje smo se ustavili ob potoku, kjer smo iskali fosile v zemlji. Našli smo kar nekaj lepih primerkov školjk.

Po prihodu v dom nas je čakalo še lokostrelstvo. Učitelj Matej nam je razložil in pokazal, kako se strelja z lokom. Nekateri se niso želeli preizkusiti v lokostrelstvu, zato so se zabavali na pomolu.

V tej šoli v naravi smo pridobili veliko znanja o pohodništvu, fosilih, kamninah in mineralih, vodnih živalih, zdravilnih zeliščih, železarstvu itd.

Sklenili smo nova prijateljstva in se veliko družili. Ker je to naša zadnja šola v naravi smo se maksimalno zabavali.

Sara Težak in Ana Rihtarič

(Skupno 831 obiskov, današnjih obiskov 1)