Že peti po vrsti Tradicionalni slovenski zajtrk je za nami. Tudi letos je bil sestavljen iz kruha, masla, medu, mleka in jabolka. Iskreno se zahvaljujemo vsem, ki so omogočili, da smo ta dan zaužili lokalno pridelano hrano in veselimo se sodelovanja z njimi tudi v prihodnje. Še posebej velja zahvala donatorjem: cirkulanskim in završkim čebelarjem ter gospe Idi Vindiš za podarjeno mleko. V okviru omenjenega projekta smo dali poseben poudarek vzgojnemu vidiku prehranjevanja: pomenu zajtrka, odnosu do zdravega in kulturnega prehranjevanja in pomena lokalno pridelane hrane. Učenci naše šole smo ta dan obarvali v naravoslovne barve in na različne načine dali pomen prehranjevanju.

Vsi smo začeli z zajtrkom, nato pa nadaljevali v četrtem razredu s peko piškotov in sestavo zdravega krožnika prehranjevanja, peti razredi so pripravili slavnostni pogrinjek in se preizkusili v šivanju platnene vrečke za kruh ter se tako pridružili še eni pomembni temi tj.recikliranje. Učenci od 6. do 9. razreda pa so letos dobili zanimivo nalogo, saj so raziskovali in preučevali vpliv sladkorja in maščob na naše življenje. Naučili so se, da maščobe so pomembne za naše življenje, saj med njimi obstajajo tudi take, ki so zdrave, zatem zakaj ocvrta hrana ni priporočljiva v prevelikih količinah, pregledali pa so tudi različne brezalkoholne pijače in koliko sladkorja vsebujejo. To  so tudi  praktično predstavili z razstavo. Izdelali so tudi reklamne plakate s priporočili zdrave prehrane.

S tem pestrim naborom smo obeležili dan slovenske hrane z željo, da postane lokalno naša SUPER hrana vsak dan.
Nikolina Vuzem

Vtisi učencev:

Delali smo plakat, kaj so nekoč jedli. Za zajtrk smo jedli črni kruh, maslo, mleko, med in jabolko. Morali smo predstaviti plakat. Najbolj všeč mi je bilo, ko smo izdelovali plakat.
Dominika, 4.b

Danes je bilo zelo lepo. Lepo je bilo izdelovati plakate. Všeč mi je bilo, ker nismo imeli nič domače naloge.
Neo, 4.b

Danes smo si ob 8.15 pripravili pogrinjek na mizo. Izdelovali smo vsak svojo vrečko iz blaga. Na vrečko smo si lahko nekaj sešili ali pa nekaj narisali s flumastri. Najbolj všeč mi je bilo, ko smo izdelovali vsak svojo vrečko.
Nuša, 5.b

Zjutraj smo prišli v šolo in se ob 8.15 zbrali v učilnici. Najprej smo pripravili okraske, prte in šli po zajtrk .Ko smo se najedli, smo šli šivat vrečke iz blaga. Vrečke je bilo zelo zabavno izdelovati in zajtrk je bil okusen. Ta dan mi je bil zelo všeč.
Anej Prejac, 5.b

Danes smo se 1. šolsko uro pogovarjali o tem, kaj bomo počeli. Začeli smo se pogovarjati o prednosti ljudeh, ki jedo zajtrk in o posledicah ljudi, ki ne zajtrkujejo. Kasneje smo v jedilnici peli pesem Čebelar. Na koncu smo izdelovali plakate iz reklam na temo zajtrka in dobrih in slabih maščob.
Viktor Pravdič, 6.b

Fantje 7.b razreda smo za naš razred pripravili lepo urejeno mizo za tradicionalni slovenski zajtrk. Ob 7.45 smo se zbrali v geografski učilnici in pripravili mizo. Ko so prišle sošolke in učiteljici smo še šli po domač kruh, med, mleko in maslo.
Ko smo pojedli, smo se pripravljali na govorni nastop o hrani, nato pa v jedilnico odšli zapet slovensko pesem Čebelar od Lojzeta Slaka. Potem smo imeli govorne nastope in malico. Po malici pa izdelavo plakatov o prehrani.
Lion Kokot 7.B

Fantje našega 7.b razreda so nam pripravili lepo pripravljeno mizo z jesensko dekoracijo za tradicionalni slovenski zajtrk. Ob 8.00 smo se zbrali v geografski učilnici in pozajtrkovali. Ob pol devetih smo začeli v skupinah pripravljati predstavitve. Ob 10.00 smo šli v jedilnico in zapeli pesem Čebelar. Ob 11.00 smo imeli malico. Po malici smo šli v razred in začeli pripravljati plakate o zdravi prehrani.
Zala Kelc 7.b

8.b razred smo preverjali vsebnost sladkorja v raznovrstnih  živilih in pijačah. Izračunali smo koliko sladkorja je v pijači Coca-Coli. V polliterski  Coca-Coli je 56g sladkorja. V plastenki 1,5 L je sladkorja kar 168 g. GROZLJIVO!!!

Vabiva vas, da si pogledate razstavo pred matematično učilnico, ki prikazuje količino sladkorja v naših najljubših prigrizkih.
Melani in Nina, 8.b

Današnji dan je bil zelo zanimiv in poučen. Zjutraj smo si vzeli maslo, med, črni kruh, mleko, jabolka.  Po zajtrku smo se odpravili pogledat kaj je dobro za zajtrk in katera živila vsebujejo največ maščob, beljakovin in ogljikovih hidratov. Po tem smo svoje znanje prenesli na plakate in jih predstavili. Danes sem se naučil veliko o pomenu hrane za naše življenje in kaj bi bilo če hrane ne bi bilo.
Nik Žnidarič, 9.b

Danes smo se naučili in spoznali veliko novih stvari ter ponovili tudi, kar smo že vedeli. Spoznali smo, da je zdrav krožnik zgrajen iz 50% zelenjave, 25% ogljikovih hidratov in 25% beljakovin. Ena od zanimivosti, ki smo jih danes spoznali je, da skodelica kave in 2 mafina imata skupaj toliko kalorij, da če bi hoteli porabiti vse, bi morali odteči krog okrog Ptujskega jezera. Na koncu smo svoje znanje prenesli na plakate.
Sandra Borak, 9.b

V petek smo imeli naravoslovni dan. Zajtrkovali smo v šoli. Nato smo pekli piškote. Pri malici smo zapeli pesem Čebelar in pojedli juho. Na koncu smo si ogledali risanko in pojedli piškote, ki so bili zelo dobri.
Lena Golavšek 4. a

V petek, 17. 11. 2017 smo imeli naravoslovni dan. Učiteljica nam je na pogrnjeni mizi pripravila vse stvari, ki se jedo za tradicionalni slovenski medeni zajtrk, zraven nam je dala še čebelji pelod. Ko smo pojedli, smo po parih še sami pripravili pogrinjke. Šli smo od mize do mize in pokomentirali okrasitev. Ko smo pospravili, smo se lotili šivanja platnene vrečke za kruh. Te vrečke so trpežne in se lahko reciklirajo. Na ta način poskrbimo za varovanje okolja.
Ajda Lea Prapotnik 5. a

V petek, 17. 11. 2017 smo učenci od 6. – 9. razreda imeli naravoslovni dan. Prvo uro smo vsi učenci imeli slovenski tradicionalni zajtrk. Začeli smo se zavedati, da je zajtrk najpomembnejši obrok dneva. Nato smo se pogovarjali o zajtrku in prehrani nasploh ter maščobah. Zadnjo uro smo na to temo v dvojicah izdelali še plakate. Med malico pa smo vsi učenci skupaj zapeli pesem Čebelica.
Taja Potočnik, Ana Rihtarič 7. a

V petek, 17. 11. 2017 smo imeli naravoslovni dan. Zjutraj smo imeli tradicionalni slovenski zajtrk. Jedli smo kruh, med, maslo ter jabolka. Nato smo imeli predavanja o sladkorju in maščobah. Potem smo izračunali koliko sladkorja se nahaja v posameznih živilih. Na podlagi tega smo izdelali plakat. Naravoslovni dan je bil pester ter zelo poučen.
Lea, Rebeka, Karin in Kaja 8. a

V petek smo najprej pojedli tradicionalni slovenski zajtrk. Vseboval je domača jabolka, kruh, med, cvetni prah, mleko ter maslo. Kasneje smo si pogledali diaprojekcijo o hrani ter povedali nekaj na temo tradicionalnega slovenskega zajtrka. Nato smo se lotili izdelovanja plakatov na temo hrane.
Anja P., Tamara P. 9. a

(Skupno 818 obiskov, današnjih obiskov 1)