Učenci od 1. do 9. razreda so se na tehniški dan  preselili daleč nazaj v srednji vek.  Izvajalci srednjeveških delavnic so bili člani kulturnega društva Baron, ki so učencem skušali približati srednjeveško življenje. Učence je pozdravil baron in jim postavil stroga srednjeveška pravila. Društvo Baron je predstavilo več delavnic. Vsak razred je obiskal vse delavnice.

Učenci so spoznali srednjeveško orožje, opremo in viteško bojevanje. Z nekaterim orožjem so se lahko tudi rokovali pod budnim očesom viteza. Perica je učencem predstavila pranje perila in izdelavo mila na srednjeveški način, v katerem so se tudi preizkusili. Učenci so ugotovili, da je pranje v srednjem veku bilo naporno in je zahtevalo precej časa v primerjavi z današnjim časom, ko pranje oblačil namesto človeških rok opravi pralni stroj. Med delavnicami pa ni manjkal niti kovač, ki je učencem opisal, kako težko je kovaško delo. Svoje ročne spretnosti so preizkusili pri lončarju, kjer so se preizkusili v oblikovanju gline. Učenci so prišli do spoznanja, da je delo lončarja zahtevno in da je v njega potrebno vložiti veliko truda in vaje, da ustvariš končni izdelek. Na delavnici lokostrelstva so preizkusili svoje ostro oko in streljali z lokom. Na delavnici tiskarstva je bila predstavljena oprema in način tiskanja v srednjem veku. Tiskar je poudaril pomen Primoža Trubarja in slovenskega jezika, saj bo le ta v prihodnosti povezoval Slovence. Na delavnici lepopisja je grajska dama vsakemu učencu zapisala njegovo ime na papir, ki si ga je odnesel domov za spomin. Za veselje in smeh gospode v srednjem veku kot tudi učencev je poskrbel dvorski norček, ki je otroke zabaval z igrami in pripovedovanjem šal. Preizkusili so se v ročni izdelavi papirja. Na tehniškem dnevu pa smo tudi plesali. Vsak razred se je naučil enega srednjeveškega plesa, ob katerem so zelo uživali. Za rast bujne domišlije pa je poskrbel pripovedovalec pravljic, ki jim je predstavil pravljico na izredno doživet način.

Učenci so ob koncu tehniškega dne bili polni novega znanja in doživetij, saj se preko le-teh naučijo več kot pa le z branjem učnega gradiva.

Nina Nemec

(Skupno 434 obiskov, današnjih obiskov 1)