Sončna in topla sobota, 6. maja 2017, je bila več kot razlog za radoživo dogajanje, pristna srečanja in predstavitev učencev osnovnih in srednjih šol, ki so na čudovito urejenih stojnicah predstavljali različne države Evropske unije, na odru pa zablesteli z lepo pripravljenimi točkami. Obiskovalcev se je trlo, beseda je dala besedo in v zraku je ostajal odmev evropske jezikovne pisanosti …

Osmošolci so se pod mentorstvom učiteljev Janje Solina Črnivec, Izidorja Gnilška, Karle Domjan in Suzane Petek udeležili osrednje prireditve projekta mladih »Spoznavamo države Evropske unije«, ki je potekala pred Mestno hišo. Tam je 28 osnovnih in srednjih šol predstavilo eno izmed članic EU. Kot je v navadi že od začetka projekta, naša šola predstavlja državo Grčijo. Letošnja tema so bile najlepše/najbolj znane pravljice te dežele. Učenci so kar nekaj ur namenili prebiranju grških zgodb ali mitov, ki snov črpajo iz antične Grčije.

Na naši stojnici so si radovedni obiskovalci lahko ogledali raznolike plakate na temo grških bogov, junakov, zgodb ali mitov, sliko postavnega Orfeja  in lepotice Evridike, maketo grškega gledališča ter zloženke, kjer so bile predstavljeni najpomembnejše zgodbe iz stare Grčije. Ob 10. uri se je začel kulturni program, v katerem so šole predstavile značilni ples svoje »posvojene« države tudi na odru. Osmošolci so zaplesali sirtaki, na harmoniki pa jih je spremljal Jure Bezjak. Zanimiv dopoldan je popestril tudi obisk evropske komisarke za promet, ge. Violete Bulc, ki je sproščeno pokramljala z našimi učenci in se z njimi tudi fotografirala.

Celotno dogajanje se je zaključilo v ptujskem Europarku, kjer smo v zrak simbolično spustili modre balone z evropskim znakom. Zadovoljni in že malce utrujeni smo se skupaj vrnili domov in s seboj prinesli lepe spomine na evropsko obarvan dan.

Mentorica:
Suzana Petek in učitelji spremljevalci

(Skupno 342 obiskov, današnjih obiskov 1)