Ponedeljek:

Po prihodu v dom Radenci v Beli Krajini smo najprej polnili svoje prazne želodčke. Nato smo odšli raziskovat vodne živali v reki Kolpi. Pri tem smo uživali, saj smo v »batačih« brodili po vodi. Eni so se celo skopali.

Sledilo je opazovanje gozdnih značilnosti in prsti v njem. Bila je KEM, BIO, MAT, DKE, GEO, ZGO… skratka »šola, da se ti zrola.«
Dekleta iz sobe Kobiljača

Vozili smo se približno 6 ur in prišli v CŠOD Breza v Gorenjih Radencih. Po namestitvi v sobe smo imeli kosilo in kaj hitro prvo dejavnost – raziskovanje reke Kolpe.

Naslednja dejavnost pa je potekala v bližnjem gozdu kjer smo ga raziskovali.

Sledila je okusna večerja – hrenovka s krompirjem. Sedaj pa nas čaka še večerna animacija.
Fantje iz sobe Čedinje

 

Torek:

V torek smo se zbudili ob 7,00 uri. Sledila je jutranja telovadba, zajtrk in pospravljanje ter ocenjevanje urejenosti sob.

Razdelili smo se v dve skupini od tega je prva analizirala, s pomočjo mikroskopa in določevalnih ključev, včeraj najdene vzorce življenja v reki Kolpi. Druga skupina pa je izvajala lokostrelstvo kjer so se pred iztekom dejavnosti pomerile punce proti fantom.

Po malici se je prva skupina podala s kanuji po reki, druga pa je opravila analizo življenja v reki Kolpi. Potem smo se zamenjali.

Popoldanska dejavnost pa je bila spoznavanje Bele Krajine in predvsem priprava in peka Belokranjske pogače. Odlično nam je uspela in teknila po večerji.

Sedaj pa sledi nogometni tunir na katerega smo izzvali srednješolce.
Dekleta iz sobe Velika stena

Po jutranjem bujenju, telovadbi, zajtrku smo se odpravili k dopoldankim dejavnostim. To sta bili najprej lokostrelstvo in nato proučevanje vodnih živali iz reke Kolpe. Po malici pa smo se opravili na vožnjo s kanuji po reki.

Prileglo se je kosilo in krajši počitek po njem. Sledilo je spoznavanje Bele Krajine in peka Belokranjske pogače, spoznavanje ljudskih običajev in narodnih noš. Po večerji pa dogodek dneva nogometna tekma na katero smo izzvali srednješolce.
Fantje iz sobe Žlebinja

Sreda:

Prebudili smo se v meglenem sredinem jutru. Po jutranji telovadbi smo na tabli zasledili dnevni razpored dejavnosti – barvanje pirhov in belokranjski plesi. Naučili smo se tri tradicionalne plese, med njimi tudi na pesem Lepa Anka kolo vodi. Za bolj spretne je po plesih sledil izziv barvanje rdečo-črnih pisanic. Po kosilu smo izvedli pohod do jame Kobiljače, kjer smo si osvežili spomin o stalagmitih in stalaktitih. Nam najljubši del je bil pečenje hrenovk na prostem. Kljub okusnim hrenovkam nam je po vrnitvi večerja še vedno zelo teknila.
Fantje iz sobe Prepadnica

Zbudili smo se ob 7.00. Po zajtrku se je naša skupina odpravila na kanuizem. Po kanuizmu smo spoznavali belokranjske plese. Po plesu smo se odpravili k sosedovim, kjer smo spoznavali sonarvno pridelavo hrane. Pogostili so nas z orehovimi jedrci in nas poučili, da se za krepitev spomina priporoča pojesti tri orehova jedrca na dan.

Sledila je poslikava pisanic. Po kosilu smo se odpravili na pohod do jame Kobiljače, ki smo si jo tudi ogledali. Po večerji smo obiskali najstarejšo Radenčanko g. Roziko, ki je kljub devetdesetim in vsem težavam v življenju ohranila vedrino in človeško toplino.
Dekleta iz sobe Trpotec

Četrtek:

Četrtkove aktivnosti so potekale v sodelovanju z »našimi« učitelji. Začeli smo z jutranjim pohodom na Radensko razgledno steno, od koder se ponuja pogled na prelepo pokrajino.

Nato so folklorniki skupaj z učiteljico Janjo ponovili plese s katerimi se bodo predstavili na folklorni reviji Pikapoka.

Orientacijske vsebine in vezanje vozlov pa smo spoznavali z učiteljem Ivom v »njegovi naravoslovni učilnici«. Da je bila pot nazaj v dom krajša, pa je skrbel harmonikar Alen.

Sledilo je kolesarjenje, tekma v lokostrelstvu z srednješolci, kjer so fantje bili za las slabši, dekleta pa so toliko boljše, da je seštevek pokazal našo skupno zmago.

Sledi večerna animacija skozi katero se bodo predstavile sobe. Skoraj ne moremo dojeti, da je danes že zadnji skupni večer.

(Skupno 124 obiskov, današnjih obiskov 1)