simbioza

Projekt SIMBIOZ@GIBA na naši šoli

Si predstavljaš, da tekmuješ s svojo babico v spretnostih z žogo, da te mama preigra pri nogometu in ti da gol, da tvoj starejši brat kaže sošolcem gimnastične vaje? Prav to se je dogajalo na Osnovni šoli Cirkulane-Zavrč ter mnogoštevilnih drugih krajih po Sloveniji v tednu od 10. do 16. oktobra 2016.

Potekal je namreč projekt Simbioza giba, v okviru katerega so organizirane številne vadbe za vse generacije po vsej Sloveniji. Na Osnovni šoli Cirkulane-Zavrč, kjer smo lansko leto prejeli naziv Simbioza šola, smo se odločili že drugo leto zapored povabiti goste k uram Športa in Zdravega življenjskega sloga. To so lahko bili babice in dedki, starši, tete, strici, starejši bratje in sestre, sosedje, prijatelji. Vabljeni so bili vsi, ki jim je všeč slogan »Gibanje je življenje in življenje je gibanje«. Učiteljice in učitelji so skupaj z učenci v 15 oddelkih pripravili zanimive ure medgeneracijske vadbe, ki je bila prilagojena udeležencem glede na njihovo starost in sposobnosti. Gostje so se s svojimi gostitelji – učenci – pomerili v elementarnih igrah, štafetnih igrah in igrah z žogo. Povabilu se je odzvalo 61 gostov vseh generacij, kar je za dopoldanski čas zelo veliko število.

Tudi letos so bili vsi udeleženci navdušeni nad dogodkom. Izkoristili smo priložnost in goste prosili, da delijo izkušnje iz njihovih časov šolanja. Pokazali so nam spretnosti, ki jih zmorejo in teh ni bilo malo. Med gosti so namreč bili tudi mednarodni judo sodnik, nogometaš, atletinja… Še posebej veseli smo bili babic in dedkov, ki so dokazali, da so dobro utrjeni in so bili mladim velik vzgled. Tudi učenci so z veseljem pokazali svoje spretnosti. Prav zaradi vsega naštetega, je bila motivacija za vadbo v tem tednu še dodatno visoka.

Kmalu po dogodku so začeli prihajati zelo pozitivni odzivi, zahvale za povabilo, želje po večkratnem podobnem druženju, pohvale za izvedbo.

Kot smo obljubili že lani, tovrstna akcija vsekakor postaja tradicionalna. Veseli smo, da imamo na šoli tudi številne druge medgeneracijske projekte, kot so medgeneracijski računalniški tečaji, delavnice, ustvarjalnice in naš največji projekt, Pohod prijateljstva, kjer se nas druži blizu 1000 udeležencev vseh generacij. Vabljeni!

Vodja projekta Simbioza na OŠ Cirkulane-Zavrč

Mitja Vidovič, prof. ŠPO

 

Simbioza giba!

To je bil naslov, ki je na vratih naše šole pritegnil marsikaterega starša. Petek, 14.oktober je bil dan, ko so otroci k uri športne vzgoje povabili svoje starše, dedke, babice…

Vsi, oblečeni v udobna športna oblačila, smo se zbrali v telovadnici.

Na začetku nas je učiteljica Dragica vse lepo pozdravila, nato smo se dobro ogreli. Razdelili smo se v dve skupini in se preizkusili v najrazličnejših vajah spretnosti, hitrosti, natančnosti… Premagovali smo ovire, tekali, poskakovali, se kotalili…Bilo je čutiti kanček tekmovalnosti, ampak na koncu smo bili prav vsi zmagovalci. Združili smo prijetno s koristnim.

Ģašper, 1.b, z mamico Dušanko

(Skupno 131 obiskov, današnjih obiskov 1)