ikonca

Kulturni praznik je dan nas vseh, kajti mi vsi smo tisti, ki skupaj ustvarjamo in predstavljamo slovensko kulturo. Kulturni praznik je prav tako priložnost za veliko lepih besed in povod za veliko dobrih dejanj. Namen tega dne je med drugimi približati kulturne dogodke in prireditve širšemu občinstvu, saj je v večini kulturnih ustanov vstop prost. Velja tudi razmisliti o kulturi v najširšem pomenu besede in njenem temelju, kulturnem obnašanju, ki ne pomeni le odnosa do drugih ljudi, temveč tudi vključuje odnos do sebe, okolja, do tujih in lastnih dobrin.

S temi besedami smo obeležili kulturni praznik tudi na naši šoli. Učenci so pripravili, skupaj z mentorico Marinko Zebec, kratek kulturni program, ki ni vključeval samo Prešernovih pesmi, ampak tudi druge znane.

Pesnik se je rodil 3. decembra 1800 v vasici Vrba v kmečki družini. Lepi so pesnikovi spomini na brezskrbno mladost in preprosto vaško življenje.

O Vrba! srečna, draga vas domača,
kjer hiša mojega stoji očeta;
de b’ uka žeja me iz tvojga svéta
speljala ne bila, goljfiva kača!

Njegove največje pesniške stvaritve, kot so: Sonetni venec, Gazele, Krst pri Savici, Zdravljica, Glosa, Slovo od mladosti, Sonetje nesreče in mnoge druge, so zbrane v edinstveni knjižici z naslovom Poezije.

»Ljubezen in književnost gresta od pamtiveka z roko v roki« so vedeli povedati že stari ljudje in ta rek velja še danes. Želimo vam veliko kulturnih užitkov!

Nekaj slik

(Skupno 96 obiskov, današnjih obiskov 1)