rolanje malaRolanje je prijetna oblika rekreacije, s katero nevede poskrbimo za krepitev mišic trebuha, zadnjice, stegenskih mišic, razvijamo koordinacijo in poskrbimo za povečanje telesne vzdržljivosti ter boljše počutje in se predvsem imenitno zabavamo.
Učenke in učenci prvega vzgojno izobraževalnega obdobja so imeli prav poseben športni dan – dan rolanja. Kako je potekal dan rolanja na lokaciji šole v Zavrču nam opisuje tretješolka Janja Lorbek.

Prišel je maj in z njim tretje leto zapored športni dan rolanja. Vsi smo se ga veselili, pa tudi bali slabe vremenske napovedi. K sreči dežja ni bilo, zato smo komaj čakali prihod učiteljev rolanja. Na igrišču smo se veselo zbrali učenci prvega, drugega in tretjega razreda. Večina nas je imelo svojo opremo za rolanje: ščitnike, čelado in rolerje.  Tisti, ki pa je niso imeli, so jo dobili od učiteljev. Takoj smo se razdelili v tri skupine. Ena učiteljica in en učitelj sta vodila skupino tistih, ki še niso bili vešči rolanja, učitelj in še ena učiteljica pa sta vodila skupini, ki sta rolanje že obvladali, a sta potrebovali znanje novih veščin rolanja. Prva skupina je večinoma vadila manj zahtevne vaje za ravnotežje. Drugi dve skupini pa sta začeli z rolanjem po igrišču. Nato smo se naučili nekaj načinov zaviranja brez uporabe zavor. Najbolj zanimiva je bila vaja limonce. Eden učenec je prijel drugega okrog bokov, ki ga je moral vleči in delati limone. Nato sta vlogi zamenjala. Kot v vsakem drugem športu, smo tudi mi imeli tekmovanje v hitrostnem rolanju z ovirami. Razdelili smo se v več skupin različnih imen, tako da so na igrišču tekmovale pume, leopardi, zmaji, opice, delfini. Vsaka skupina je vsaj enkrat zmagala.

Ko smo se najbolj razživeli, je športnega dneva bilo konec. Za nas je rolanje žal potekalo zadnjič, saj je športni dan rolanja samo do tretjega razreda.

Janja Lorbek, 3.b (2012/2013)

Slike z dneva rolanja v Zavrču

(Skupno 97 obiskov, današnjih obiskov 1)