Tam, kjer dosežejo vinorodne Haloze najsevernejšo točko, ki jo oklepa od Ptuja in Markovec sem pritekajoča se Drava in se potem v številnih rokavih razlije proti Ormožu in Varaždinu, kjer se Haloze začno iztekati v ravnino proti Varaždinu oziroma kjer se začne meja s sosednjo državo Hrvaško, leži Občina Zavrč. Na vzhodu in jugu meji s sosednjo Republiko Hrvaško, na zahodu s sosednjo občino Cirkulane, na severu pa jo v svoj ovinek oklepa reka Drava.

Občina Zavrč je ena izmed manjših občin v Sloveniji, saj meri le 19,25 km2, v njej pa prebiva le okrog 1500 prebivalcev. Občina je redko in pretežno slemensko poseljena. Sestavljena je iz devetih naselij: Belski vrh, Drenovec, Gorenjski vrh, Goričak, Hrastovec, Korenjak, Pestike, Turški vrh in Zavrč.

Poleg najrazvitejše dejavnosti-vinogradništva se razvijajo tudi gostinska, trgovska in drobna obrtna dejavnost. Zaradi neokrnjene narave, naravnih lepot in kulturnih znamenitosti se razvija kmečki turizem.

Poleg vseh lepot, ki nam jih je podarila narava, se v občini nahajajo še ostale lepote in znamenitosti, ki jih je v preteklosti ustvaril človek. Ena izmed najlepših kulturnih znamenitosti je na vzpetini ležeči dvorec. Dvorec je v zgodovini zamenjal več lastnikov, zadnji lastnik je bila družina Ulm. V graščini je bilo nekoč politično in sodno središče, danes pa je v tem dvorcu sedež Občine Zavrč.

V neposredni bližini dvorca leži cerkev Sv. Miklavža, ki je bila nekoč posvečena patronu Sv. Miklavžu, katerega so imeli brodarji in splavarji za svojega zavetnika. Cerkev je kulturnozgodovinski spomenik, bogato poslikan in opremljen s kipi. Nad gradom in cerkvijo Sv. Miklavža stoji na privlačni točki podružnična cerkev device Marije.

Če se odpravite po cesti v notranjost občine, boste v prijaznem okolju haloških gozdov in vinogradov v Belskem vrhu opazili še ruševine poznogotske cerkve Sv. Urbana in v Gorenjskem vrhu podružnično cerkev Sv. Janeza Krstnika, ki se nahaja na 331 m visoki vzpetini.

Posebno pozornost vzbuja v Turškem vrhu podrto stebrasto znamenje, ki bi naj po ljudskem izročilu označevalo grob, kjer bi naj bila pokopana turška babica. Starejši občani so vam pripravljeni o njej povedati tudi anekdoto. V istem kraju leži še podružnična cerkev Sv. Mohorja.

Na najvišje ležeči točki v občini Zavrč, na Švabovem, si lahko pogledate območje Občine Zavrč iz nadmorske višine cca 400 m in uživate ob lepem razgledu in naravnem okolju.

Iz opisa na spletnem portalu Občine Zavrč: http://zavrc.si/

(Skupno 416 obiskov, današnjih obiskov 1)