Ljudska_GlasbilaRazredničarki sta že pred časom predlagali, da bi tudi letos četrtošolcem predstavil ljudska glasbila in ljudsko glasbo. Ko smo uskladili termine smo se odločili predstavitev narediti v petek zjutraj. Ogledali smo si ropotulje kot sta drdra in raglja, nato lončene piščalke ter lončeni bas. Poseben poudarek pa smo namenili trstenim piščalim predvsem pa seveda najznačilnejšemu in nedvomno najzanimivejšemu slovenskemu ljudskemu glasbilu – trstenkam. Učenci so izvedeli iz česa si narejene, po kom so dobile ime, jih primerjali z sorodnimi glasbili iz drugih predelov sveta, poslušali zvok in melodije, ki se lahko izvabijo iz njih … Nismo pa pozabili še na eno ljudsko glasbilo, ki ima za Haloze prav poseben pomen –  na haloško žveglo.

Po predstavitvi so učenke in učenci glasbila tudi preskusili. Že pred časom sem naredil tudi nekaj interaktivnih vaj za utrjevanje znanja o ljudskih glasbilih. Eno od teh najdete na povezavi: interaktivni kviz o ljudskih glasbilih – pa veliko uspeha!

Janez Zupanič

Taja in Julija, učenki 4.a, sta dogodek opisali tako:

Prvo šolsko uro je prišel k nam učitelj Ivo. S seboj je prinesel veliko ljudskih glasbil. Prinesel je trstenke, žveglo, različne piščali, lončeni bas, Panovo piščal, drdo in ragljo. Razložil  nam je kako se izdela lončeni bas. Povedal nam je tudi zgodbo o Panu po katerem je piščal dobila ime.
Na vsako glasbila smo lahko tudi poskusili zaigrati. To uro smo se imeli zelo lepo.

Taja Štumberger

V petek nam je učitelj Ivo predstavil ljudska glasbila. Pokazal nam je lončeni bas in vsi smo zastrmeli kakšen zvok je mogoče izvabiti z njim. Potem nam je predstavil trstenke in Panovo piščal, ki sta si po izgledu zelo podobni. Povedal nam je tudi legendo o Panu. Pokazal nam je veliko lončenih piščali, ki zelo različno zvenijo. Vsi smo se začudili, ko je učitelj zaigral na piščali iz bambusa. Na koncu pa je sledila še predstavitev haloške žvegle in drdre. Haloško žveglo so izdelovali  in jo še znajo izdelati v okolici Podlehnika.
Pri tej uri smo se veliko naučili in bomo nekoč svojim otrokom znali povedati o ljudskih glasbilih.

Julija Maučič

Neja, Lana in Maja iz 4. c, pa so napisale:

V petek, 3.6.2016, nam je učitelj Ivo predstavil ljudsko glasbo in ljudska glasbila. Med glasbili sem si najbolj zapomnila drdro, trstenke, haloško žveglo, glinene piščali in lončeni bas. Med predstavitvijo ljudskih glasbil nam je povedal zgodbo o Panu. na koncu nas je malo povprašal, če smo si kaj zapomnili. Pozneje, ko je bilo konec predstavitve smo lahko tudi učenci in učiteljica poskusili igrati na ljudska glasbila. Veliko smo s naučili.

Neja Kelc

Tema, ki nam jo je razložil učitelj Ivo ma je zanimala. Učitelj nam je pokazal ljudska glasbila ter nam jih predstavil. Povedal nam je tudi kako se izdelajo.

Lana Strelec

Ko je prišel učitelj nam je pokazal veliko različnih ljudskih glasbil. O njih smo se veliko naučili. Izvedeli smo kako jih uporabiti, za kateri kraj je posamezno glasbilo značilno in iz česa je izdelano. O trestenkah nam je tudi povedal pravljico. Med ljudskimi glasbili mi je najbolj všeč lončeni bas. To glasbilo ima zelo nizek glas, izdelano je iz lonca, živalskega mehurja in palice.

Maja Zavec

(Skupno 1.029 obiskov, današnjih obiskov 1)