2

Čebelarski krožek je potekal na lokaciji Cirkulane in na lokaciji Zavrč. Vodil ga je g. Edi Hojnik, pomagala pa sva mu dva Janeza – Jurgec in Zupanič. Delo je potekalo po programu Čebelarske zveze Slovenije. Teoretične vsebine smo spoznavali preko interaktivnih sredstev in opreme v prostorih šole praktično delo smo opravili v čebelnjaku. Medovite rastline smo spoznavali s pomočjo slikovnega gradiva in s primerjavo slikovnega gradiva v naravi neposredne okolice šole.

Letos smo se prvič odločili za udeležbo na tekmovanju mladih čebelarjev na državnem nivoju. Tekmovanje je bilo v Markovcih, 7. maja 2016. Naše ekipe – dvojice, so se odlično odrezale. Čeprav popolni novinci, smo osvojili bronasto in dve srebrni priznanji.

Zadnji dan v mesecu maju pa je bil za mlade čebelarje prav poseben dan. Otvoritev šolskega učnega čebelnjaka pri sv. Ani na Velikem Vrhu s podelitvijo priznanj s tekmovanja in nagradna ekskurzija.

Že zjutraj smo se podali na ogled najstarejše panonske hiše v Sloveniji – Dominkove domačije v Gorišnici. Vodička nas je popeljala skozi hišo nam prikazala življenje nekoč in razložila uporabo nekaterih predmetov in naprav, ki jih sedanji hitri tehnološki razvoj in drugačen način življenja potisnil v pozabo. Še dobro, da obstajajo entuziasti, ki skrbijo, da se ta tehnična kulturna dediščina ohranja.

Zanimivo je, da so za Dominkovo domačijo postavljeni tudi koši za čebelarjenje kakršni so bili v rabi nekoč, ko je skoraj vsaka družina imela čebele, saj je bil med edino sladilo.

Po poučnem ogledu je sledilo še posladkanje s sladoledom in kot že omenjeno odhod na otvoritev čebelnjaka, kjer so tekmovalci pred zbranimi prejeli  priznanja, se udeležili slavnostne otvoritve čebelnjaka, ki so si ga z zanimanjem ogledali. Sledilo je prijetno druženje pri sv. Ani.

Mladi čebelarji smo naredili skozi šolsko leto in predvsem v času priprav na tekmovanje nekaj »nadur« tako, da smo si počitnice že zaslužili. V jeseni pa se spet vidimo in začnemo novo sezono.

(Skupno 143 obiskov, današnjih obiskov 1)