Slovenski_Zajtrk

Tradicionalni slovenski zajtrk je osrednje dogajanje Dneva slovenske hrane, ki ga je razglasila Vlada RS in ga obeležujemo tretji petek v novembru. Letos je to bilo v petek, 20. novembra 2015. Tudi tokrat smo posebej poudarili pomen zdravega prehranjevanja in zagotavljanja hrane iz lokalnega okolja. Hrana iz lokalnega okolja je sezonsko dostopnejša, sadje in zelenjava imata več vitaminov in posledično višjo hranilno vrednost. Zaradi bližine proizvodnje se lahko uporablja manj aditivov, kot so konzervansi, barvila ipd., taka živila pa so tudi prepoznavna po bogatem in tradicionalnem okusu. Zajtrk predstavlja energijo tako za telesno kot miselno dejavnost. Učenci so zajtrkovali črni kruh, maslo, med, jabolko in mleko. Vsa  živila so bila slovenskega porekla. Dejavnosti na to temo so potekale cel teden tako v šoli kot v vrtcu. Učenci so raziskovali in iskali ključne informacije na različne teme:

-tradicionalne slovenske jedi,
-zakaj je zajtrk pomemben,
-zdrava hrana,
-pomen lokalne pridelave hrane,
-kaj so jedli za zajtrk nekoč,
-predlogi za zdrav zajtrk.

Po samem zajtrku smo plakate predstavili in izobesili v jedilnici šole in vrtca.
Naše zdravje je na daljši rok možno ohraniti s pravilno prehrano in primerno telesno aktivnostjo. Pomembno je, da s tem osveščamo že najmlajše otroke, ki nato svoje navade ohranijo tudi v kasnejših letih.

Pripravila: Nikolina Vuzem

V petek, 20. novembra 2015, je na lokaciji Zavrč potekal »tradicionalni slovenski zajtrk in dan slovenske hrane«, ki spodbuja lokalno samooskrbo s kakovostno hrano iz lokalnega okolja. V ta namen je bil postrežen tradicionalni slovenski zajtrk, ki je bil sestavljen iz črnega kruha, mleka, masla, medu in jabolka lokalnih dobaviteljev.

Med smo dobili od čebelarjev iz Cirkulan, maslo so prispevale Pomurske mlekarne, kruh kmetija Arnejčič, jabolka podjetje Sadjarstvo Ormož iz Ivanjkovcev, mleko pa kmetija Ide Vindiš Belšak iz Leskovca.

Učenci od 1. do 4. razreda so imeli zajtrk ob 8.15, učenci od 5. do 9. razreda pa ob 8.45.

V jedilnici na lokaciji Zavrč je bila pripravljena razstava lepo oblikovanih plakatov, ki so jih učenci povezali z naslednjimi temami:

– Zdrav zajtrk je domači zajtrk
– Slovenske tradicionalne jedi
– Dan slovenske hrane
– Zdrava prehrana
– Za zajtrk jedi nekoč
– Dan slovenske hrane – 20. november
– Stare narodne jedi
– Izbirajmo lokalno pridelano hrano
– Zdrava in nezdrava prehrana

Predstavniki posameznih razredov so pred plakati predstavili svoje razmišljanje ob pomembnem dnevu. Mlajši so poslušali starejše in obratno. Bilo je zelo sproščeno, hkrati pa zelo poučno. Po predstavitvi smo se posladkali z medeno-sadnimi dobrotami.

Besedilo: ravnateljica Suzana Petek
Foto: Irena Vesenjak, Simon Simonič

 

 

(Skupno 202 obiskov, današnjih obiskov 1)